Magyarország

2010.03.16. 15:08

Forsense: Esélyes lehet az LMP

<p>Bejuthat a parlamentbe az LMP, amennyiben minden területi listán szerepelne és a legtöbb helyen tudna egyéni jelöltet állítani - ez derül ki a Forsense elemzésébõl.</p>

A párt támogatottsága a kutatás szerint az EP-választás után ugrott meg, most a teljes lakosságot tekintve 3 százalékos, a biztos szavazók körében pedig 5 százalékos a szavazóbázisa.

A Forsense elemzése szerint tavaly év elején az LMP még gyakorlatilag teljesen ismeretlen volt, az EP választáson elért jó eredmény azonban a szimpatizánsi körének bõvülését hozta. Idénre már felzárkózott az MDF mellé és a parlamentbe jutásra is esélyes. Ha, most vasárnap lennének a választások, a teljes népesség 3 százaléka, míg a biztos szavazók 5 százaléka voksolna az LMP-re - derül ki a Forsense kutatásából.

Jelenleg az LMP számít a legkevésbé elutasított pártnak, ez összefüggésben állhat relatív alacsony ismertségével is. A pártot ismerõ biztos szavazók között viszont - a Fidesz után - az LMP a második legrokonszenvesebb. A megkérdezettek szerint egyébként a párt leginkább a baloldal erõihez áll közel, de mégis inkább a mérsékelt pozíció jellemzi. Szimpatizánsainak többsége gyakorlatilag minden párttól távol áll.

A parlamentbe jutásért versenyzõ pártok közül az LMP szavazótáborának átlagéletkora a legalacsonyabb - derül ki az elemzésbõl. Támogatottsága - hasonlóan a Jobbikhoz - elsõsorban a legfiatalabbak között erõs. A 25 év alatti biztos pártválasztóknak körülbelül 10 százaléka szavazna a pártra egy most vasárnapi választáson. Elsõsorban budapestiek és városiak szimpatizálnak az LMP-vel, támogatói között sok a nõ és az átlagnál magasabb végzettségû. A kutatásból az is kiderül, hogy a 2006-ban a Fideszre szavazók 3 százaléka most az LMP-re voksolna.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!