Magyarország

2010.03.08. 19:21

Demszkyt sokkolta Balogh Zsolt nyilatkozata - RTL Klub Híradó

<p>Demszky Gábort sokkolta Balogh Zsoltnak, a BKV volt megbízott vezérigazgatójának nyilatkozata, amely szerint Baloghon keresztül több tízmillió forint jutott el Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyetteshez.</p>

Körülbelül hetvenmillió forint juthatott Hagyó Miklóshoz a BKV volt megbízott vezérigazgatóján keresztül. Erről Balogh Zsolt beszélt a szombati Magyar Nemzetnek adott interjújában. Azt mondta, hogy egyszer egy Nokia-telefondobozban adta át a pénzt, amelybe 15 millió forint fért. A pénzt a BKV-nál adták össze Hagyó Miklóshoz közel álló vezetők, akik azt a közlekedési vállalat körüli cégektől kapták.

Balogh Zsolt elmondta, hogy először 2007 novemberében keresték meg, telefonon. Hatvani Szabó János hívta, aki egyébként Hagyó Miklósnak is bemutatta. Akkor egy informatikai pályázatról beszéltek. A pályázó formailag kedvező ajánlatot tett ugyan, de már biztos volt, hogy utólag árat emel és a határidőt is kitolja - ez Balogh szerint bevett módszer volt a pályázatoknál. A volt vezető írta alá egyébként Szalainé Szilágyi Eleonóra visszafoglalkoztató szerződését, amelyről azt mondta a lapnak: nem tudta, hogy Szalainé akkor már kapott végkielégítést. Balogh Zsolt azt is elmondta, hogy a pénzből nem kapott és a BKV-tól is végkielégítés nélkül távozott.

Demszky Gábor hétfőn az RTL Híradónak elmondta: olvasta az interjút, ami szerinte egy "megtört ember vallomása, amely hiteles, elhihető a történet." A főpolgármestert bevallása szerint "sokkolta" az interjú, mert "ilyesmi a magyar közéletben nem történt még." Demszky szerint ugyanakkor a nyomozó hatóságoknak kell eldönteniük, hogy pontosan mi történt és mi nem.

Demszky úgy fogalmazott: az ő felelőssége abban merül ki, hogy hagyta, hogy "szuper-főpolgármester-helyettest hozzon az MSZP", illetve hagyta, hogy kinevezzék Antal Attilát, majd Balogh Zsoltot, bár egyikükről sem hitte, hogy törvénytelenségeket követnek el. A főpolgármester leszögezte: nem tudott a BKV és Hagyó Miklós körüli ügyekőrl, ezekről nem is tudhatott, hiszen szándékosan el akarták azokat titkolni.

Demszky hangsúlyozta: nem tud egyetlen fillérről sem, ami pártokhoz került volna és Balogh Zsolt sem említett ezzel kapcsolatban konkrétumokat.

A főpolgármester úgy véli: Balogh Zsolt megkereshette volna őt, amikor az első törvénytelenség a tudomására jutott, és akkor Demszky maga tett volna bejelentést a rendőrségen. Ezzel le lehetett volna állítani a folyamatot - mondta a főpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!