Magyarország

2010.03.11. 19:28

A BKV-sok nem sietnek - RTL Híradó

<p>Nem sietnek - a BKV ellenõrzése szerint a sofõrök többsége nem hajt gyorsan, kollégáiknak kevesebb mint három százalékát büntették meg.</p>

A cégnek ugyanis saját traffipaxa van, amellyel tavaly összesen 30 ezer buszt, trolit és villamost ellenõriztek - számolt be csütörtökön az RTL Híradó.

A BKV traffipaxa ugyanolyan, mint a rendõröké. A kamera minden nap dolgozik. Tavaly 30 ezer alkalommal ellenõrizték a jármûvek sebességét, és 760-nál valamivel kevesebb sofõrt büntettek meg. Sokan védekeztek azzal, hogy tartaniuk kellett a menetidõt.

Berhidi Zsolt, a BKV osztályvezetõje azt mondta: a biztonság az elsõdleges szempont, az utasnak az a célja, hogy eljusson a célállomásra. Ha egy-két percet késnek, "az sokkal jobb nekik, mintha soha nem érnek oda".

A BKV-nál több ezer forintot is elvonhatnak a sofõrök prémiumából egy-egy gyorshajtás miatt. A buszvezetõk egyik szakszervezete több olyan esetrõl is tud, amikor szerintük nem a sofõr hibája, hanem a buszok mûszaki állapota okozta a gyorshajtást. Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Szakszervezet elnöke szerint elõfordul, hogy a sebességmérõ mûszer nem a reális sebességet mutatja. Például 50-en áll a mutató, közben 55-tel vagy 60-nal megy a busz.

A BKV viszont azt állítja, hogy a sebességhatár 15 százaléka a tûréshatár, csak afölött szabnak ki büntetést. Gyorshajtás miatt egyébként még senkit nem bocsátottak el a cégtõl.

A BKV jármûvezetõit nem csak a cég saját traffipaxa, hanem a rendõrök is ellenõrzik. Elõfordult már olyan, hogy valaki mindkét helyrõl kapott büntetést.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!