Magyarország

2010.02.03. 09:42

Tíz beoltott diák is újinfluenzás lett Gamáson

<p>Tíz diák a H1N1 elleni oltás ellenére fertõzõdött meg Gamáson, ahol az iskola 116 diákja közül 59-en betegedtek meg két héttel ezelõtt - mondta el a Független Hírügynökségnek Szûcs Mária, az ÁNTSZ dél-dunántúli járványügyi fõosztályvezetõje.</p>

A szakember hozzátette, a gamási eset járványügyi vizsgálata még nem zárult le.
A jelenlegi adatok alapján az iskolában 39-en kaptak védõoltást, közülük betegedtek meg tízen. Tüneteik enyhék voltak, két nap alatt jobban lettek, kórházba nem került senki. A járványügyi fõosztályvezetõ továbbra is javasolja a védõoltás beadását, amivel 70-80 százalékos védettség érhetõ el. Szûcs Mária szerint a beoltottak, ha meg is fertõzõdnek, lényegesen enyhébb tüneteket produkál náluk a betegség, mint azoknál, akik nem kaptak a vakcinából.

Szûcs Mária figyelmeztetett: még nincs vége a járványnak, ezért még mindig nem késõ beadni a H1N1 elleni vakcinát. A fõorvos hozzátette: igaz, hogy a megbetegedések száma lassú csökkenést mutat, de a járvány fokozódó intenzitását jelzi, hogy a kórházi intenzív kezelést igénylõ betegek száma nem csökkent.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, hogy összesen 59 általános iskolás diák betegedett meg még a múlt hónapban Gamáson, közülük két tanulónál H1N1-vírust mutattak ki, de senki sem szorult kórházi kezelésre.

A gamási iskolában az igazgató január utolsó hetében rendkívüli szünetet rendelt el, ami egy hete lejárt, így a diákok újra járhatnak tanulni. Valamennyi megbetegedett tanuló jól van, és ismét jár iskolába mind az 59.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!