Magyarország

2010.02.09. 15:42

Pervesztes állam: a Pénzügyminisztériumnak még nincs hivatalos véleménye

<p>A Pénzügyminisztériumnál egyelõre nem alakították ki a hivatalos álláspontot azzal kapcsolatban, hogy kedden a Legfelsõbb Bíróság elutasította az állam felülvizsgálati kérelmét a Postabank-ügyben.</p>

Az állam eredetileg azt a 170 milliárd forintot akarta visszaszerezni, amit álláspontjuk szerint a könyvvizsgáló cégek tevékenysége miatt kellett a bankra fordítania.

Mivel közben a Postabank csõdje kapcsán keletkezett kár egy része megtérült, a kárigény is 50 milliárdra csökkent, de a keddi döntés alapján nem csak ezt nem kapja meg az állam, de a több százmilliós perköltséget is közpénzbõl kell kifizetni.

A magyar állam még az Orbán-kormány idején nyújtott be kárigényt, mert a Postabank csõdje miatt 170 milliárd forintot biztosított a betétesek pénzének megmentésére. Az akkori álláspont szerint az összeg elvesztésében a könyvvizsgáló cégek Postabankkal kapcsolatos döntései játszottak szerepet. A Fõvárosi Ítélõtábla 2009-ben már az állam ellen döntött az ügyben, a közben benyújtott felülvizsgálati kérelmet kedden utasította el a Legfelsõbb Bíróság.

Kõszegi Márk, a Pénzügyminisztérium helyettes sajtófõnöke a Független Hírügynökség kérdésére kedden kora délután azt mondta, hogy egyelõre meg kell vizsgálniuk, hogy milyen jogi alapon utasították el a felülvizsgálati kérelmet, érdemben ezután tud reagálni a tárca a döntésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!