Magyarország

2010.02.28. 12:58

Kiderült, hol telelnek a kékvércsék

<p>Kiderült, hol telelnek a kékvércsék. Magyar és romániai madarászok műholdas jeladókat szereltek az apró termetű ragadozó vándormadarakra, s repülőn és dzsipen maguk is elkísérték azokat egészen Afrika déli csücskéig - értesült a Független Hírügynökség.</p>

Solt Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Kékvércse-védelmi programjának vezetõje a Független Hírügynökségnek a program elsõ, Salgótarjánban tartott bemutatóján elmondta: az egész európai kékvércse populáció több mint 90%-a Magyarországon él, hazánkban 955 párt regisztráltak az öt éve tartó, s most befejezett nemzetközi kutatási program végén. A példányonként félmillió forint eszmei értéket képviselõ madarakról számos, eddig világszerte sem ismert információhoz jutottak a madarászok: kiderült, Svédországtól egészen Namíbiáig, Botswanáig tart némely kék-vércse útja, s a vándorlásuk során útba ejtik Görögországot is.

Magyarországon, illetve Románia nyugati felében, a Partiumban nyolc madarat szereltek fel kisméretû jeladóval. Minden megfigyelt madárnak az adóazonosító jelzéseken túl nevet is adtak, az egyik önkéntesük nyomán így lett például az egyik madár Anita, a másik pedig Virág.

Solt Szabolcs hozzátette: Afrikában rengeteg a megfigyelhetõ madárfaj, így eddig a kékvércsékrõl keveset tudtunk. A kutatási eredményeiket a vetési varjú védelmével is összekapcsolják, s az agrár-környezetgazdálkodási program keretében ajánlásokat fogalmaznak meg a gazdálkodók számára is, hogy a kékvércse költõhelyeik megmaradjanak, s táplálékhoz jussanak a madarak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!