Magyarország

2010.02.11. 16:44

Kampány indul a stroke ellen

<p>Évente 45-50 ezer ember kap szélütést Magyarországon, 18 ezren bele is halnak.</p>

Mindössze a betegek 5-10 százaléka épül fel teljesen, pedig ha idõben felismerik a kezdeti tüneteket, a stroke visszafordíthatatlan következményeit meg lehet elõzni. Ennek érdekében indított kampányt a Magyar Stroke Társaság csütörtökön "Ne késlekedj!" címmel. A televíziókban, rádiókban, írott és online médiumokban megjelenõ reklámspot bemutatja a betegség tüneteit és felhívja a figyelmet arra, hogy a tünetek észlelésekor azonnal hívni kell a mentõket.

Magyarországon a betegek negyede fiatalabb, mint 60 éves, az 50 év alattiak halálozási aránya pedig 3-5-szöröse az uniós átlagnak. Becsült adatok szerint jelenleg 200-250 ezer agyi-infarktust elszenvedett beteg él az országban, ezért a megelõzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni - mondta Csiba László, a Stroke Társaság elnöke a kampány csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Azért fontos, hogy már az elsõ tünetek jelentkezésekor - végtagzsibbadás, zavaros beszéd, arcizom-bénulás - azonnal mentõt hívjanak a beteghez, mivel 3, illetve egyes esetekben 4,5 órán belül még jó eséllyel fel lehet oldani a problémát okozó vérrögöt. Az eljárás azonban 180 ezer forintba kerül, amelyet nem minden esetben finanszíroz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az elmúlt évben körülbelül ötszáz ilyen beavatkozást végeztek, amely az esetek 1 százalékát teszi ki, pedig a sokszorosára lenne szükség. Jelenleg 16 kórházban támogatja az OEP a trombolízist, azaz a vérrögoldást, de Csiba László szerint ennek legalább a duplájára lenne szükség. Számos kórházban rendelkezésre állnak ehhez a feltételek, mégsem kapnak támogatást ehhez, így saját keretükbõl próbálják megfelelõen ellátni a stroke-os betegeket - jegyezte meg a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!