Magyarország

2010.02.19. 12:05

II. Magyarországi Klímacsúcs - hazánknak is felelõsséget kell vállalnia

<p>A környezetvédelmi miniszter szerint Magyarországnak is felelõsséget kell vállalnia az klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében.</p>

Emellett csökkenteni kell az ország energiaimport-függõségét, illetve törekedni kell a megújuló energiahordozók arányának növelésére - mondta Szabó Imre a második Magyarországi Klímacsúcson pénteken Budapesten.

A klímacsúcson a politika, a tudomány, a gazdasági szektor és civil szervezetek képviselõi ülnek egy asztalhoz, hogy megvitassák az éghajlatváltozás elleni cselekvés, a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlõdés legfontosabb kérdéseit. Az éghajlati viszonyok Magyarországon is változnak. A rendkívüli idõjárási eseményekre fel kell készülni, illetve lehetõség szerint meg kell elõzni õket; különösen érvényes ez az árvizekre és aszályokra - hangsúlyozta a környezetvédelmi miniszter a találkozón.

Magyarország feladatai közé tartozik például a jövõben az emisszió-kereskedelmi rendszer megújítása, a klíma és az energia stratégia ellentmondásainak feloldása, a kvóta-többletre vonatkozó hazai érdekek érvényesítése, valamint a klímatörvény végrehajtásának segítése - áll a zöldtárca csütörtöki közleményében.

Magyarország éghajlatváltozáshoz kapcsolódó feladataival a 2009-2014 közötti idõszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program is foglalkozik. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében célul tûzi ki többek között a környezettudatos energiaszerkezet kialakítását, az energiahatékonyság javítását, a megújuló energiahordozók részarányának növelését, a közlekedésbõl eredõ környezetterhelés, valamint a mezõgazdasági eredetû, üvegházhatású gázok csökkentését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!