Magyarország

2010.02.05. 10:47

Éhségsztrájkot is hirdethetnek az étkezési jegyért

<p>Akár éhségsztrájkot is hirdethet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi szervezete, ha az önkormányzati érdekegyeztetõ fórumon nem sikerül megállapodni a közalkalmazottak étkezési utalványainak mértékérõl - tudatta a Független Hírügynökséggel Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi vezetõje.</p>

Részben törvényi elõírások következtében jelentõsen átalakul a közalkalmazottak és a köztisztviselõk cafeteria-rendszere Pécsett. A köztisztviselõk számára egy decemberi jogszabály-módosítás havonta bruttó 16 ezer forintos cafeteria-juttatást ír elõ, amit az önkormányzatnak biztosítania kell.

Ezzel szemben a közalkalmazottak számára csak a tavalyi, 6 ezer forintos étkezési utalványt adná az önkormányzat, azt sem bruttósítva. Ez a közalkalmazottak számára - a januártól hatályos adóváltozások miatt - nettó értéken 25 százalékos visszaesést eredményezne - mondta el Nagy Erzsébet. Hozzátette: vannak olyan közalkalmazottak, akiknél a jövedelem 10 százalékát teszi ki az étkezési utalvány, így elfogadhatatlan számukra a csökkentés. A szakszervezeti vezetõ szerint havonta bruttó 8 ezer forint értékû étkezési utalvány lenne az, ami nagyjából megõrizné a közalkalmazottak jövedelmének értékét.

Az önkormányzat költségvetési oldalról megtartja a tavalyi értékeket, ami a közalkalmazottak számára nettó értékben valóban csökkenést jelent - mondta el korábban a pécsi önkormányzat idei költségvetését bemutató sajtótájékoztatón a büdzsé összeállításában tanácsadóként résztvevõ Szebellédi István igazságügyi könyvszakértõ. A szakember hozzátette, az önkormányzat 3,7 milliárd forintos hiánnyal számol ebben az évben, így a szükségesnél sehol sem tudnak több juttatást adni.

Ha nem lesz megállapodás, éhségsztrájkot szerveznek - mondta Nagy Erzsébet. A szükséges elõkészületeket követõen ez akár már a jövõ héten is megtörténhet, ha a keddre hirdetett újabb egyeztetésen sem tudnak megállapodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!