Magyarország

2010.02.09. 14:37

Fogyatékosság: tematikus és integrált mûsorokra lenne szükség

<p>A fogyatékossággal élõ emberekrõl és nekik szóló tematikus, illetve integrált mûsorokra is szükség lenne a közszolgálati rádiókban és televíziókban.</p>

Így összegezhetõ az a szakmai tanácskozás, ahol a fogyatékos társadalmat reprezentáló civil szerveztek és a közszolgálati médiumok vezetõi, valamint a parlament szociális bizottsága és az ORTT képviselõi tartottak kedden, Budapesten.

A tanácskozást annak kapcsán hívták össze, hogy a Magyar Rádió nemrég levette mûsoráról az "Élhetõ világ" címû, fogyatékossággal foglalkozó tematikus mûsorát.
A médiaszakemberek a megbeszélés során kifejtették, hogy a modern mûsorkoncepció egyre több országban afelé halad, hogy ne a tematikus mûsorok kapjanak teret a témában, hanem a sorozatokban, sport- és hírmûsorokban, valóságshow-kban, dokumentum mûsorokban integráltan jelenjenek meg a fogyatékossággal élõ emberek. Ezzel azt az irányt szeretnék követni, amiben a mindennapi körülmények között találkozhatnak a nézõk, hallgatók az érintettekkel.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint ez valóban jó irány, de korai még, hiszen Magyarországnak legalább ötven éves lemaradása van a nyugati társadalmakkal szemben, így az ilyen jellegû megjelenés mellett igenis szükség lenne a tematikus, csak az érintettekkel foglalkozó mûsorokra is. Csak a két mûfajt ötvözve lehet véleményük szerint felzárkózni a toleránsabb nyugati társadalmak mögé.

A tanácskozáson megjelent a parlament szociális bizottságának elnöke is. Vidorné Szabó Györgyi osztja a civil szervezetek véleményét a megjelenési formákkal kapcsolatban. Hozzátette: fontos megtanítani az embereknek a segítségnyújtás mikéntjét, amire tökéletes megoldás lehet az integrál mûsorforma, de az érintetteknek még szükségük van a tematikus mûsorokra is.

Az Országgyûlési Biztos Hivatalát Borza Beáta képviselte, aki szerint valóban hatalmas a társadalom lemaradása a nyugathoz képest. A média hatalmas szerepét Szabó Máté ombudsman is az egyik legfontosabbnak tartja a megoldásban. Úgy fogalmazott: az ilyen témájú kommunikációt nem lehet abbahagyni, vagy "vékonyítani", hiszen egy fogyatékkal élõ ember is ugyanúgy ül a tv-, vagy a rádiókészülék elõtt, mint mindenki más.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) képviselõje hangsúlyozta: egységes szemléletre lenne szükség a témában a közszolgálati mûsorkészítõk felelõs vezetõi között, de jelenleg sajnos semmilyen összehangolás nincs. Ezen felül meg kell próbálniuk szervezettebbé tenni az ORTT-n belül az ellenõrzést.

A tanácskozáson Soltész Miklós, a FIDESZ-KDNP frakciószövetség Népjóléti Kabinetjének vezetõje "megköszönte" a Magyar Rádió vezetõségének döntését, mert így legalább rávilágítottak a problémára. Hozzátette: valóban mindkét mûfajra szükség van, a lehetõ legtöbb területen meg kellene jelenniük az érintetteknek, de ez nem csupán a fogyatékossággal élõk érdeke, hiszen az "ép" lakosságnak is lenne mit tanulnia fogyatékossággal élõ embertársaitól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!