Magyarország

2010.02.09. 15:42

Balázs Péter nem veszi magára Miroslav Lajcák szavait

<p>Nem veszi magára Balázs Péter külügyminiszter a szlovák kollégájának hétfõi nyilatkozatát az államnyelv törvénnyel kapcsolatban. Miroslav Lajcák ugyanis úgy fogalmazott, hogy reményei szerint Magyarországon a "jövõben már nem fognak olyan hazugságokat és félrevezetõ információkat terjeszteni, mint amilyeneket most".</p>

Balázs Péter kedden folytatott tárgyalásokat Budapesten az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosával az államnyelv törvény eddigi végrehajtásáról.

Balázs Péter újságírók elõtt arról beszélt, hogy Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi fõbiztosa egyenesen Pozsonyból érkezett kedden reggel Budapestre, hogy a szlovák államnyelv törvény eddigi végrehajtásáról beszéljenek. A külügyminiszter szerint a jogszabály egyensúlytalan helyzetet teremtett Szlovákiában, hiányzik ugyanis egy megerõsített kisebbségi nyelvtörvény, illetve egy átfogó kisebbségi törvény is mellõle. Azt leszögezte, hogy Magyarország a jövõben is figyelemmel kíséri északi szomszédunknál az államnyelv törvény alkalmazását, azt pedig üdvözölte, hogy az EBESZ is részt vesz ebben a folyamatban.

Knut Vollebaek kisebbségügyi fõbiztos a találkozó után - kérdésre válaszolva - azt mondta, hogy a szlovák államnyelv törvény módosítása nem sikerült túl jól, de a szakértõk szerint nem sérti az európai normákat. Mindenesetre hasznosnak nevezte hétfõi pozsonyi és keddi budapesti látogatását is.

Balázs Péter újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy nem veszi magára a szlovák külügyminiszter hétfõi nyilatkozatát. Miroslav Lajcák ugyanis egy sajtóértekezleten úgy fogalmazott, hogy reméli, Magyarországon a "jövõben már nem fognak olyan hazugságokat és félrevezetõ információkat terjeszteni, mint amilyeneket most". A magyar tárcavezetõ szerint most a törvény végrehajtására kell figyelni. Egy ilyen rosszízû sajtóhír miatt pedig nem fogja szlovák kollégáját felhívni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!