Magyarország

2010.02.12. 14:09

Alkotmánybírósághoz és a GVH-hoz fordul az autóklub a mûszaki vizsga ügyében

<p>A gépjármûvek mûszaki vizsgáztatásával kapcsolatos szabályozás a piaci versenyt torzítja, sérti a vállalkozás jogát és a gazdasági verseny szabadságát, ezért a Magyar Autóklub az Alkotmánybíróságon és Gazdasági Versenyhivatalnál is megtámadta a gépjármûvek mûszaki vizsgáztatásával kapcsolatos szabályozást - közölte pénteken a szervezet.</p>

Azt kifogásolják, hogy a mai rendszerben a finanszírozás nem a tényleges ráfordításokhoz igazodik és burkolt elvonást, keresztfinanszírozást tartalmaz. Az autóklub kezdeményezte a hatósági díjmegosztással kapcsolatos egyes szabályok hatályon kívül helyezését, továbbá a versenyhivatal ágazati vizsgálatát és a versenyellenes szabályozás megszüntetését.

A Magyar Autóklub álláspontja szerint alkotmányos alapjogok - a jogbiztonság, a normabiztonság és a gazdasági verseny szabadsága - sérülnek a mûszaki vizsgáztatást végzõk és a vizsgáztatási tevékenységet szintén ellátó közlekedési hatóság viszonyában. A magyar állam egyik oldalról szabályozó funkciót lát el a jogszabályi keretek megalkotása során, másik oldalról a Nemzeti Közlekedési Hatóságon (NKH) keresztül maga is szolgáltatóként, piaci szereplõként jelenik meg, amikor vizsgáztatási - szakértõi - tevékenységet végez - áll az autóklub közleményében.

A hatósági mûszaki vizsga díjából 20 százalék illeti meg a munkát ténylegesen elvégzõ szolgáltatót, 80 százalék az NKH-é. Amikor a hatóság maga végzi a vizsgáztatást, a hatósági díj egésze áll rendelkezésére. Az autóklub szerint olyan új hatósági vizsgáztatási rendszerre van szükség, amelyben a finanszírozás a tényleges ráfordításokhoz igazodik és semmiféle burkolt elvonást, keresztfinanszírozást nem tartalmaz. Az egyesület ezért kezdeményezte a hatósági díjmegosztással kapcsolatos egyes szabályok hatályon kívül helyezését, továbbá a versenyhivatal ágazati vizsgálatát és a versenyellenes szabályozás megszüntetését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!