Magyarország

2010.02.28. 13:31

Akár internetes szégyenfalra is felkerülhet az a párt, amelyik illegálisan ragaszt fel plakátokat

<p>Akár internetes szégyenfalra is felkerülhet õsszel az a párt, amelyik illegálisan ragaszt fel választási plakátokat.</p>

Bojár Iván András, a fõváros városarculati tanácsnoka a Független Hírügynökségnek elmondta: a fõváros a kerületekkel közösen ezen kívül még több olyan ötletet is megfogalmazott, amellyel el szeretnék érni, hogy a pártoknak kínos legyen máshova kitenni plakátjaikat, mint a kijelölt, legális helyekre. Ezekbõl a plakátállványokból egyébként most több mint 3500-at helyeztek ki Budapesten.

Bojár Iván András elmondta: a korábbi gyakorlat az volt, hogy a pártok kampányidõszakban mindig megígérték, hogy a választások után eltakarítják plakátjaikat, ebbõl azonban leggyakrabban semmi sem lett. A fõvárosnak kellett nagyon sok pénzért eltüntetnie a lejárt plakátokat. Ezért is, most már harmadik alkalommal a fõváros a kerületekkel összefogva kis hirdetõ táblákat helyez ki, amelyre kampányidõszakban legálisan ragaszthatnak a pártok.

Egy ilyen tábla 19-20 ezer forintba kerül és sokat ellopnak vagy a parkoló autók megrongálnak - mondta a tanácsnok. Ennek ellenére még így is kevesebb közpénzbe kerül, mint korábban, amikor a pártok után kellett eltakarítani az illegálisan felragasztott, vagy le nem szedett plakátokat - tette hozzá.

Az õszi önkormányzati választásokra elképzelhetõ, hogy a kerületekkel és a pártokkal közösen kidolgoznak a plakátragasztással kapcsolatban egy választási etikai kódexet is - mondta Bojár Iván András. Ezt a közösen megalkotott kódexet felteszik majd a fõváros honlapjára, a www.budapest.hu-ra, ahogy valószínûleg egy szégyenfal is felkerül ide. Ez utóbbira teszik majd fel azoknak a plakátoknak a fényképeit, amelyeket a fentiek ellenére illegális helyen ragasztanak ki a pártok - tette hozzá.

Bojár Iván András a héten nyílt levélben fordult a pártok vezetõihez, amelyben felhívta a figyelmet a Budapesten kihelyezett több mint 3500 plakátállványra, ahová kampányidõszakban fel lehet ragasztani a plakátokat. Az 1000 fõvárosi és 2525 kerületi kis hirdetõtáblák helyét a www.budapest.hu honlapon egy internetes térképen bárki megtekintheti. A fõvárosi tanácsnok egyúttal figyelmeztette is a pártokat: a fõvárosi önkormányzat határozottan fellép azok ellen, akik a kijelölt helyeken kívül helyezik el plakátjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!