Magyarország

2010.01.25. 18:22

Nem épülhet egyelőre radar a Tubesen

<p>A Honvédelmi Minisztérium kötelező érvényűnek tartja magára nézve a bíróság döntéseit. Ennek megfelelően a minisztérium mindaddig nem kezdi meg a Tubesre tervezett radarberuházás megvalósítását, ameddig a tárgyban a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárása le nem zárul.</p>

A tárca ezt arra reagálta, hogy hétfőn Pécsett sajtótájékoztatón bejelentették: felfüggesztette a jogerős építési engedélyt a Legfelsőbb Bíróság, ezek alapján nem építkezhet a Honvédelmi Minisztérium a Tubesen - jelentették be hétfőn a pécsi önkormányzatnál. A Legfelsőbb Bíróság 2010. január 20-i végzésével felfüggesztette a tervezett katonai radar jogerős építési engedélyének végrehajtását. A bíróság a végzést azzal indokolta, hogy helytállónak találja a civilek kifogásait, amely szerint az építkezés megkezdése visszafordíthatatlan és később nem orvosolható károsodással járna.

Az Összefogás Pécsért Egyesület, a Civilek a Mecsekért Mozgalom és az Istenkúti Közösségért Egyesület azután fordult a LB-hez, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős építési engedélyt adott a Honvédelmi Minisztériumnak.

Decemberben a pécsi önkormányzat délelőtt sorompóval és betontömbökkel záratta le a Tubesre vezető utat. A környéket biztonsági őrök védték. A város így próbálta megakadályozni, hogy a hegyre megépüljön a NATO-radar, amelyre egyébként a Honvédelmi Minisztériumnak jogerős építési engedélye volt. Pécs polgármestere csatlakozott a lokátort ellenző demonstrációhoz, és egy éjszakára sátrat vert a Tubesen.

A Független Hírügynökség korábban beszámolt arról, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én elutasította pécsiek keresetét, amellyel megtámadták a tervezett radarállomás építési engedélyét, így megépülhet a pécsi Tubes-tetőn a NATO-radar. A bíróság szerint a légtérvédelmi előnyök arányban állnak a környezetvédelmi hátrányokkal.

A pécsi és a Pécs környéki önkormányzatokkal, valamint a környezetvédelmi szervezetekkel együtt eredetileg 39 felperes kezdeményezte azt a pert, amelyben beavatkozóként Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési biztosa is részt vett a környezetvédők oldalán.

A bíró az ítélet kimondásakor kiemelte: az Alkotmánybíróság által meghatározott alapelv, a szükségesség és arányosság elve alapján döntött a bíróság, amikor azt vizsgálta, milyen előnyei lehetnek a honvédelem szempontjából az új radarállomásnak. Azt is figyelembe vette a bíróság, hogy a tervezett helyszín nem tartozik a kiemelt természet-megőrzési területek közé, csupán szomszédos, határos azokkal. A bíróság ítéletének meghozatalakor az is fontos szempont volt, hogy a Tubes hegyen honvédelmi és belbiztonsági célokra kijelölt területen már régóta működik a Magyar Honvédség híradóállomása.

A Legfelsőbb Bíróság ezt az ítéletet felfüggesztette, tehát ez azt jelenti, hogy egyelőre nem építkezhet a HM a Tubesen. A LB legkorábban márciusban folytatja az ügy vizsgálatát. A civilek szerint így a választásokig már nem kezdődhet el az építkezés.

A hétfőn Pécsett tartott sajtótájékoztatón a város alpolgármestere Nagy Csaba elmondta: az önkormányzat minden tekintetben együttműködik a civilekkel és mindazokkal, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy megakadályozzák egy katonai radar Pécsre építését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!