Magyarország

2009.01.10. 22:11

Ráfázhatnak a rokkantkártya-csalók

<p>Várhatóan még januárban a kormány elé kerül a mozgássérültek parkolását megkönnyítő rendeletmódosítás. Az új rendelet szerint nem a háziorvosok, hanem az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet orvosai állítanák ki a szükséges szakvéleményt.</p>

Más változás is lenne, de a szakértők még egyeztetnek. A kormány a Fókusz című tévéműsor egyik oknyomozó riportja után kezdett el komolyabban foglalkozni a témával - hangzott el szombat este az RTL Híradóban. Hamis orvosi papír - ilyet szerzett a Fókusz egyik riportere nagyjából egy éve, pedig ő egészséges.
Néhány tízezer forintjába került, és ezután az okmányirodában sem volt nehéz dolga. A kormány tervei szerint az egyik legfontosabb változás az lenne, hogy nem a háziorvosok, hanem az Országos Rehabilitációs Szakértői Intézet adná ki a szakvéleményeket. Központi adatbázist hoznának létre az igazolványok használóinak ellenőrzésére, és ha valaki jogosulatlanul parkol, annak akár a kocsiját is elszállíthatnák.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos azt mondta, hogy javaslatuk szerint kiemelt szabálysértés kell legyen a parkolóhely jogosulatlan elfoglalása, megemelt összegű szabálysértési bírsággal. És meg kell vizsgálni, hogy az objektív felelősség erre a szabályszegésre kiterjeszthető-e - tette hozzá. A kormányszóvivő szerint sok érdekvédelmi szervezettel kellett egyeztetni, ezért húzódik a rendeletmódosítás. Budai Bernadett úgy fogalmazott: annak érdekében tartott idáig az egyeztetés, hogy megfelelően szigorú jogszabály készülhessen, de utóbbi még ebben a hónapban megszületik.
A tényfeltáró riport után egyébként a rendőrség is nyomozásba kezdett, vesztegetés miatt. Nyilatkozni nem akartak, de írásban annyit közöltek, hogy azóta két gyanúsítottja van az ügynek, amelyet hamarosan vádemelési javaslattal továbbítanak az ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!