Magyarország

2009.01.02. 11:49

Egységes parkolási rendet javasol az ombudsman

<p>Budapest - Egységes parkolási rendet javasol a fővárosban Szabó Máté ombudsman. Az országgyűlési biztos szerint jogbizonytalanságot okoz, hogy más-más tulajdonban vannak a budapesti közterületek, így követhetetlen, hogy hol érvényesek a parkolási engedélyek, illetve parkolójegyek.</p>

Jelenleg a kerületi önkormányzatok csak a tulajdonukban lévő utakra adhatnak ki parkolási engedélyt, a fővárosi önkormányzat útjaira nem. Ezért kellene módosítania a Fővárosi Közgyűlésnek a parkolási rendeletet, vagyis össze kell hangolni a jogi normákat. Szabó Máté úgy látja: alapvető jelentőségű, hogy az autóst ne érje indokolatlan zaklatás azért, mert a parkolójegyét nem a megfelelő automatánál váltotta meg. A biztos szerint ez veszélyezteti a jogbiztonságot és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

A megoldást Szabó Máté álláspontja szerint nem a parkolási társaságok megegyezése, hanem elsősorban az önkormányzatok közötti megállapodás hozhatja el. Az országgyűlési biztos azért is javasolta a fővárosi rendelet módosítását, hogy a parkolási társaságok elfogadják egymás parkolójegyeit és így valóban megvalósulhasson az autósbarát, egységes fővárosi gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!