Magyarország

2008.12.15. 15:37

Pró és kontra: a folyamatban lévő sztrájkokról

<p>"A reptéri és a vasutassztrájk egyaránt jogszerű, nem véletlenül tárgyalnak a vasutasok a repülőkkel a nyomásgyakorlás fokozásáról" - nyilatkozta Kovács Ferenc.</p>

Kovács Ferenc, a Liga Szakszervezet észak-magyarországi régiós érdekvédelmi szaktanácsadója: A reptéri és a vasutassztrájk egyaránt jogszerű, nem véletlenül tárgyalnak a vasutasok a repülőkkel a nyomásgyakorlás fokozásáról. Felháborítónak tartom mindkét cég menedzsmentjének hozzáállásást és megnyilatkozásait: a sztrájk jogszerűtlenségére vonatkozó kijelentéseik a közvélemény megtévesztését szolgálják.

A kimenetelét nem látom a munkabeszüntetésnek, minden attól függ, hogy a menedzsmentben megvan-e megállapodási készség. Az eddigi hozzáállásuk Európa jobbik részében egyszerűen elképzelhetetlen volna, hiszen a sztrájktörvény kimondja, hogy a sztrájk alatt egyeztetni kell. A mostani munkabeszüntetést az eddigi legkeményebbnek tartom, s bizony elhúzódhat. De a káosz okozója a másik fél.

Dikházi Tibor a MÁV Zrt. Miskolc területi kommunikációs munkatársa: Közelebbről a vasutassztárjkot ismerem, arról bizton állíthatom, hogy a követeléseikről februártól több mint 60-szor ült le a szakszervezet vezetőivel tárgyalni a cég vezetése. Igaz, minden alkalommal azzal álltak föl, hogy a követelések irreálisak. A pénz másra kell.

 Azt nem állíthatom, hogy baráti körben, hadd ne mondjam, fehér asztal mellett nem hangzottak el afféle utalások, amelyeket most követelésként fogalmaznak meg, mindenesetre írást nem láttunk róla. Én sem a reptéri, sem a vasutassztrájkot nem tudom anélkül szemlélni, hogy az utasok érdekét ne nézném, s ebből a szempontból nem túl jók a kilátások: úgy gondolom, elhúzódik és kiterjed. S ha megnézem, hogy pont most, amikor ezrével veszítik el mások az állásukat, eközben a vasutasok szakszervezete fejenként negyedmilliót követel...!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!