Magyarország

2008.12.04. 17:17

Idén eddig 26 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma

<p>November végéig 26 ezerrel nőtt a bejelentett álláskeresők száma, amely 10 ezerrel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában - mondta a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón a gazdasági válságövezetek kezelésével összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos.</p>

Tukacs István szerint a csökkentett munkaidő, a nagyberuházások felgyorsítása és az uniós szabályok enyhítése állíthatná meg a csoportos elbocsátásokat. A legnagyobb veszélyben az elektronikai iparban dolgozók állása van, innen kerülhet ki minden negyedik munkanélküli.

A nagyobb vállalatoknál olyan bizottságok felállítására van szükség, amelyek segíthetnek az állásukat vesztetteket más munkakörbe helyezni, nyugdíjba, vagy előnyugdíjba küldeni, illetve álláskeresési támogatáshoz juttatni - mondta a kormánybiztos. Tukacs István szerint a munkaidő csökkentését támogatná a szociális és munkaügyi tárca, ám az EU úgynevezett "de minimis" szabálya ezt csak korlátozottan engedélyezi. A jelenlegi szabályok alapján egy-egy vállalatnál legfeljebb 100 munkahely támogatott megtartására van lehetőség. Ezt a rendelkezést a versenysemlegesség nevében hozta az EU. A magyar kormány várhatóan kezdeményezni fogja a szabály ideiglenes (1-2 évig tartó) felfüggesztését. Ehhez azonban több uniós tagállam támogatására is szükség lenne. A kormánybiztos a Független Hírügynökség kérdésére azt mondta, hogy azzal is elégedettek lennének, ha a mostani évi 200 ezer eurós keretet vállalatonként 4-500 ezresre bővítenék, ami több munkahely megőrzését tenné lehetővé.

A szociális és munkaügyi tárca elképzelései szerint fel kellene gyorsítani azokat a nagyberuházásokat, amelyek munkahelyeket teremthetnek. Ugyancsak javítaná a munkapiacon történő elhelyezkedés esélyeit, ha azoknál a cégeknél, ahol nem kötelező a kollektív szerződés megkötése, a jelenlegi negyedév helyett egy évre előre meg kellene határozni a várható munkaerő-igényeket.

Jelenleg 446 ezer bejelentett álláskereső van Magyarországon, ami 26 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor volt. Ez a szám az elmúlt két hónapban 21 ezerrel nőtt. A megkérdezett 80 nagyobb gazdasági társaság korábban összesen 10 ezer fős leépítést prognosztizált, ám október-novemberben csak alig több mint 4 ezer embert bocsátottak el csoportosan.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint nem a gépjárműgyártásban várható a legnagyobb leépítés. Az összes elbocsátások 27 százaléka az elektronikai iparban várható, 13 százaléka a gépiparban és a fémfeldolgozásban. Az autóipar és beszállítói 12 százalékban veszik ki részüket a leépítésekből, ez a magyar ipar szerkezetéből adódik - tette hozzá Tukacs István, aki nem akart jóslásokba bocsátkozni a jövőre várható elbocsátások mértékéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!