Magyarország

2008.12.05. 16:57

Egér a mákban - vizsgálják, hogyan kerülhetett oda

<p>Lenti - Alaposan meglepődött egy háziasszony Lentiben, amikor néhány nappal ezelőtt mákos tésztát akart készíteni - a mák zacskójában egy mumifikálódott egeret talált ugyanis. Egyelőre nem tudni, hogyan került a mákba a rágcsáló. A csomagoló cégnél azt mondták, hogy őket folyamatosan ellenőrzik a hatóságok, és az üzem technológiájában eddig nem találtak hibát.</p>

Ádám Istvánné napokkal ezelőtt talált egeret a mákban, de még most is undorodik. Azt mondta, hogy gyanútlanul csípte le a zacskó sarkát, elkezdte kiönteni a mákot, ám a lyukon egyszer csak kikandikált egy egérfarok. Az asszony a Zalai Hírlap lenti szerkesztőségébe vitte a zacskót, ahol azt teljesen kibontották, és az egész egér előkerült. Állítólag gyomorforgató bűzt árasztott. Ádáméknál idén Karácsonykor nem lesz mákos bejgli, mert a háziasszony soha többé nem hajlandó mákot enni, de venni sem.

A mákot egy orosházi üzemben csomagolták. A cégnél döbbenten fogadták a hírt, hogy a zacskójukban egér volt. A tulajdonos elmondta, hogy 16 éve csomagolnak mákot és hasonló termékeket, körülbelül 100 millió csomagot gyártottak eddig, de ilyen még nem történt velük.

A mákot szabvány szerint, különböző vizsgálati eredményekkel, készen, zsákba csomagolva kapják az üzemben, ott csak a kiszerelést végzik. A különböző hatóságok folyamatosan ellenőrzik a munkát, ezért nagyon valószínűtlennek tartják, hogy a mákba ott került bele az egér. Elképzelhető, hogy már a vásárolt áruban, a zsákban benne volt, de persze ezt utólag nagyon nehéz kinyomozni - mondta Tóth B. Miklós ügyvezető igazgató.

Zala megye főállatorvosa szerint egyértelmű, hogy valaki hibázott, de valószínű, hogy senkit sem tudnak majd megbüntetni.

Szemes takarmányt vagy szemes élelmiszert előállító csomagoló üzemben a legnagyobb gondosság ellenére is előfordul, hogy egér kerül be oda és így a csomagba is - mondta Kardeván Endrefőállatorvos, a Zala Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője.

Zala megyében három évvel ezelőtt már találtak egérrel "szennyezett" élelmiszert. Akkor egy csomag fagyasztott húsban lapult a rágcsáló. A hatóság megállapította, hogy valószínűleg csomagolás közben, szándékosan tették bele. Azóta sem tudni, hogy ki. A gyártót nem büntették meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!