Magyarország

2008.12.03. 12:59

Csodacsengőhang, amit a felnőttek nem hallanak - Ön hallja?

<p>A fiatalokat egy idő után idegesíti, a felnőttek meg sem moccannak, ha ezt a hangot hallják. Mi lehet a titokzatos "órán is szólhat a telefonod" csengőhang? &#160;<A href="http://video.szon.hu/video/34578/csodacseng--hang--amit-a-feln--ttek-nem-hallanak-----n-hallja-" target="_blank">Ön hallja? Szavazzon! <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Állítólag Angliából származik az a mosquito nevezetű csengőhang, mely évek óta menő a fiatalok körében. Állítólag (több angol internetes újság szerint) egy brit kisboltban találták ki, hogy egy bizonyos 17000 hertzes hangot vezetnek be lopás ellen. Hogy miért? Mert ez az a frekvencia, amelyet a felnőttek - így a boltban dolgozó eladók - nem hallanak - jelen esetben nem másznak a falra tőle -, ám a gyerekek megijednek, hogy mi ez a hihetetlen, visítás szerű zaj. Persze, a kis angolok lettek az okosabbak: csengőhangot kreáltak, és órán vinnyogtatták egymás telefonját. Innen már csak egy lépés volt, hogy világszerte elterjedjen a csengőhang, melyet kizárólag a fiatalok hallanak meg.

Fél napos tesztet tartott kollégánk a munkatársak, barátok és család körében, miután megszerezte a csodahangot.

Fülükbe jutott

A munkahelyi teszt nem lett túl sikeres, miután percek alatt az idősek fülébe jutott - no nem a csengőhang -, hogy ezt csak a fiatalok hallják, így lelkesen bólogattak az őszülő halántékúak is.

Következett a kávézó

Még egy kis fül-trükk: jó próbálgatást!

A következő egyszerű kísérlettel bárki maga is megállapíthatja, hogy a hallása milyen állapotban van: lengesse gyorsan a fülétől 5-6cm-re az összeszorított mutató és középső ujját egyszerre. Amennyiben hallja ennek sercegő hangját, akkor rendben van. Amennyiben nem, akkor hallása már nem a régi.

Egy belvárosi kávézóba tért be kollégánk a sikertelen teszt után. Egyik asztalnál két fiatal lány beszélgetett egy kávé mellett, a másiknál talán ötvenes férfiak lehettek, egy korukbeli nő társaságában. Indult a moszkitó! Egyszer tíz másodper: semmi. Másodszor: a két beszélgető lány elkezdett fülelni, mi lehet a hang. A felnőttek tovább beszégettek, meg sem rezdült egyikőjük sem. A huszadik 10 másodperc után kollégánk feladta, és úgy döntött: vége a kísérletnek, ezt tényleg csak a fiatalok hallják. De aztán még egy kísérletet próbált meg....

Aztán a rokonság

Kollégánk a családi vacsora alatt indította el a moszkitót. Csupán két másodperc kellett, hogy a család legfiatalabb tagja felkapja a fejét a visító hangra, és rákérdezzen: mi ez. A szülők - negyvenen felüliek - állították: itt bizony nem szól semmi. Egy érdekesség azonban feltűnt: közvetlenül a fülük mellett már ők is hallottak valamit, ám ez ahhoz képest, hogy a huszonéves fiatal nemhogy hallotta, egyenesen bosszantotta őt a mesziről jövő hang, elenyésző.

Hallásveszteség

Utánanéztünk a neten, vajon mi lehet az oka annak, hogy a 17000 hertzes hangot nem hallják meg, csak a fiatalok.

Az emberi fül hallóképessége a születéstől kezdve fokozatosan csökken. Mérésekhez, összehasonlításokhoz a 23 éves átlagos ember fülének jellemzőit szokás alapul venni. A korral járó hallásveszteség elsősorban a magas hangok esetén lép fel. A korral csökken a még hallható, legmagasabb hang frekvenciája. Fiatalabb korban a hallható frekvenciahatár 20 000 Hz körül van. A korral a hallás határfrekvenciája fokozatosan mintegy 6000 Hz-re csökken (nagy egyedi szórásokkal). A korral járó hallásveszteség a hangérzet erősségének csökkenésében is mutatkozik ( hallásküszöb).

(kislexikon.hu)

 Kapcsolódó cikkek:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!