Magyarország

2008.11.27. 11:57

Így lopnak a zsebtolvajok - vigyázzon!

<p>Az ORFK Szóvivői Iroda munkatársai Bencze Gyula r. őrnagy, az ORFK Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály kiemelt főnyomozójának segítségével bemutatták a zsebtolvajok elkövetési módszereit annak érdekében, hogy az ünnepek közeledtével minél kevesebben váljanak a zsebesek áldozatává. <dia width="960" height="800" alt="Így lopnak a zsebtolvajok - vigyázzon! 2008.11.27."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_gy_lopnak_a_zsebtolvajok___vigy_zzon__2008/index.shtml , SERIE ,960,800)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Így lopnak a zsebtolvajok - vigyázzon! 2008.11.27." /></a></dia>&#160;<A href="http://video.szon.hu/video/33899/--gy-lopnak-a-zsebtolvajok---vigy--zzon-" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

A rendőrség tanácsai:

A zseblopásokat jellemzően az utcán, tömegközlekedési eszközökön, piacokon, bevásárló központokban követik el.

Kerüljék a túlzsúfolt helyeket, a táskájukat szorítsák magukhoz, a pénztárcájukat tegyék biztos helyre! Lehetőség szerint utazás, vagy várakozás során kerüljék az idegenekkel történő testi érintkezést.

Buszon, villamoson, metrón a táskát húzzák maguk elé és a nem kapaszkodó kezükkel fogják is! Erre azért van szükség, mert egyrészt ha csak az oldaluk mellett van, egy profi zsebes a hátul lévő zipzárt akkor is ki tudja nyitni, másrészt egyes elkövetők esetenként pengével kivágják a táska oldalát és ami kicsúszik belőle azt viszik el. Ez a fenti módon kiküszöbölhető.

Az elkövetők többnyire a tömeget használják ki az állomások környékén, tömegközlekedési eszközökön, sokszor le- és felszálláskor. A lopás végrehajtásához közvetlenül a sértett mellé, vagy mögé állnak. Legjellemzőbb „vadászterületük” a hátizsák, és a vállra akasztott női táska, de  ennél is könnyebben boldogulnak a kosár tetejére vagy külső kabátzsebbe tett értékekkel. A leggyakoribb zsákmány a mobiltelefon, valamint a pénztárca, amiben gyakran a sértett nehezen pótolható iratai is benne vannak. Pénzüket több kisebb címletben, több helyen, az irataikat pedig kulcsaiktól elkülönítve tárolják!

Ha egy buszon, villamoson, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik (pl. valakik heves szóváltásba bocsátkoznak, vagy elájul valaki) az esetlegesen szükséges segítség mellett tanácsos az értékekre még inkább figyelni! Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét.

Az egyik, mostanában elég gyakori elkövetési mód, hogy a plázák gyorséttermeiben étkezők által a székek támlájára helyezett kabátokból, táskákból lopnak. Ezt úgy teszik, hogy a kiszemelt tárgy mögötti asztalhoz ülnek le, a sértett asztalához közelebb leülő elkövető ráteríti a saját kabátját a székének háttámlájára és az alatt, annak takarásában veszi ki a sértett cuccait annak táskájából. Ez általában hosszabb ideig tart de rengeteg ilyen bűncselekmény van. A régi „komoly” zsebesek nagy része is rászokott erre a módszerre, mert sokkal jövedelmezőbb, hatékonyabb.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!