Magyarország

2008.10.18. 08:01

Földrengés Szabolcsban?

<p>Szabolcsveresmart - Major Gáborné, Szabolcsveresmarti lakos azzal az észrevétellel kereste fel a szerkesztőségünket, miszerint csütörtökön etse, féltizenegy magasságában három földrengésszerű robajt érzékeltek. A jelenséget többen is észlelték a településen, volt aki repülőgép leszállásához hasonlította a történteket. A SZON utánajárt, vajon tényleg földrengés volt Szabolcsban?</p>

A GeoRisk Földrengéskutató Intézetet munkatársával felvéve a kapcsolatot, arról érdeklődtünk, hogy mi történt csütörtök este a szabolcsi település közelében. Az intézet munkatársa nem cáfolta szabolcsveresmarti olvasónk jelzését, mindössze pontosította azt. Megtudtuk, hogy csütörtökön Kisvárda környékén az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Geofizikai Intézetének munkatársai földkéregkutatás keretében kutatórobbantást végeztek. Az intézet munkatársától megtudtuk, hogy egy körülbelül négyszáz kilós robbanótöltetet helyeztek a föld alá, amellyel valószínűleg földrengéshez hasonló jelenséget próbáltak imitálni. A szakember, kérdésünkre közölte, hogy ez a robbantás egy 1,5-2-es földrengésnek felelt meg. Ahogy sikerült megtudnunk ez a rengés az érezhetőség határán van, így ezzel magyarázható, hogy nem kaptunk tömeges bejelentéseket, mivel nem mindenki érzékeli egyformán az effajta földmozgásokat.

Nagy volt az ijedelem Tarpán 2006-ban

— Éppen a reggeli kávémat ittam, amikor egy hirtelen jövô, erôs dörgésre figyeltem fel. Nagyon megijedtem, mert a földön álló virágcserép megmozdult, majd a szekrényben lévô poharak is csörömpölni kezdtek — mondta a tarpai Erdôs Antalné. — Talán egy percig tartott az egész, és meg sem fordult a fejemben, hogy földrengésrôl van szó, azt hittem, a szomszéd építkezésen történt valami baj, esetleg eldôlt a daru. Egy pillanatra még az is átfutott a fejemen, hogy talán csak hallucináltam. Késôbb aztán mások is mondták a faluban, hogy ôk is hasonlót éltek át, az egyik bolti eladó például azt mesélte, hogy leestek az élelmiszerek a polcokról. Szerencsére azonban ennél komolyabb baj nem történt.
Tarpán egyébként egy hónappal ezelôtt állított fel a Föltani Intézet egy földrengésmérô berendezést a Nagyhegyen, ami folyamatosan működik, és bizonyos idôközönként küldi az eredményeket az intézethez.
A tiszakóródiak többségét nagyon meglepte az esemény. Gyulai Gáspár polgármester elôvigyázatosságból hazaküldte a gyereket az óvodából és az iskolából. A település idôsebb lakói még emlékeznek a harminc évvel ezelôtti földrengésre is. — Akkor is ugyanaz történt, mint most. Megremegett a csillár a konyhában, a poharak megrezdültek a szekrényben.
— Átéltem már ezt egyszer, mégis nagyon megijedtem, hirtelen nem tudtam felfogni, hogy mi történt. Azt hittem, a szomszéd épület dôlt össze. — mondta Csernyi Jenôné. — Az uram szerencsésebb volt, ô fel sem fogta, hogy mi történt, éppen horgászott a földrengés ideje alatt. Az viszont érdekes, hogy míg máskor teli szákkal tér haza, csütörtökön délelôtt egy darab halat sem sikerült kifognia. Talán a halak is megérezték a nem mindennapi eseményt.

GeoRisk Földrengéskutató Intézet munkatársától megtudtuk, hogy az elkövetkezendő időben nem kell számítani hasonló robbantásokra.

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!