Magyarország

2008.10.02. 10:11

Biztosan nem lesz sztrájk a BKV-nál december közepéig

<p>A busz- és trolibuszágazatban dolgozók szakszervezetei csütörtök reggel megállapodtak a BKV vezetőségével, így december közepéig már biztosan nem lesz közlekedési sztrájk a fővárosban. A vállalat menedzsmentje szerdán már megállapodott a villamos-, metró- és HÉV-ágazatot képviselő szakszervezetekkel.</p>

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a szeptember végén kezdett egyeztetést az érdekképviseletekkel azután, hogy nem tudott megállapodni a társaság finanszírozásáról a fővárosi önkormányzattal és a kormánnyal. Így a cég nem tudta teljesíteni azt a szakszervezeteknek tett vállalását, hogy elkészíti a stabil működését biztosító finanszírozási programot. A BKV vállalta, hogy annak elkészítéséig nem lesz csoportos létszámleépítés, és nem adnak el egyetlen telephelyet sem az érdekképviseletek beleegyezése nélkül.

A közlekedési társaság és a buszos, valamint trolibuszos dolgozókat tömörítő 12 szakszervezet megállapodása alapján a rövid- és középtávú program kidolgozásának határidejét is december 15-ig hosszabbították meg - mondta a csütörtöki tárgyalás után Szilágyi Károly, a BKV szóvivője.

Mindkét fél számára előnyös kompromisszum született, amely tartalmazza a szakszervezetek kéréseit - mondta a megállapodást aláíró egyik szakszervezet, a Cinkota Autóbusz Közlekedési Szakszervezet elnöke. Nemes Gábor hozzátette: az érdekképviseletek a rövid- és középtávú programok kidolgozására létrehozott munkabizottság jövő héten kezdődő munkájában is rész vesznek. A szakszervezetek nem kértek garanciát a fővárostól, mert hitelesebbnek tartják az új vezérigazgató személyét a megoldásra. Az érdekképviseletek ígéretet kaptak arra is, hogy a cég menedzsmentje rendszeres tájékoztatást ad az állammal és a fővárossal folyó tárgyalásokról.

A mostani megállapodástól Nemes Gábor azt várja, hogy a vállalat a szükséges területeket két héten belül feltölti a megfelelő létszámmal és az alkatrész-utánpótlás kérdése is rövid időn belül megoldódik.

Az érdekképviseletek május 27-én függesztették fel korábban meghirdetett sztrájkjukat. Az akkori megállapodás szerint a fővárosnak szeptember 30-ig kellett volna elkészítenie a BKV közép- és hosszú távú finanszírozásának tervezetét. A BKV vállalta, hogy addig nem lesz csoportos létszámleépítés, és nem adnak el egyetlen telephelyet sem. A szakszervezetek ezért ígéretet tettek arra, hogy szeptember végéig biztosan nem lépnek sztrájkba. Ezt a határidőt módosították most december 15-re. A megegyezést valamennyi jelentős helyi szakszervezet vezetője aláírta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!