Magyarország

2008.05.02. 09:39

Zentai szerint nem élné túl a bírósági eljárást

<p>Perth - "Beteg vagyok. Nem élném túl, ha a magyar katonai törvényszék elé állítanának" - mondta az ausztráliai Perth-ben élő, háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly az ausztráliai ABC rádiónak nyilatkozva.</p>

Nem számít korrekt eljárásra Magyarországon a 86 éves Zentai fia, Ernie Steiner, aki szerint apjának egyebek mellett szívritmuszavara van. Zentai emellett perifériás ideggyengeségben is szenved, ami zsibbadást okoz a végtagjaiban és diabéteszhez vezethet. "Túl beteg vagyok" - mondta a rádiónak adott interjúban Zentai, majd hozzátette: "Talán soha nem térnék vissza, nem kerülnék ki élve ebből."

Zentai Károlyt azzal vádolják, hogy a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A vádak szerint a gyilkosságot Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el. A férfi tagadta a vádat. A kiadatás elleni fellebbezési kérelmét április 23-án utasította el az ausztrál Legfelsőbb Bíróság, így most a szövetségi főállamügyészség május 20-i döntésére vár, amely arról határoz, hogy Zentai megfelel-e a kiadatási törvényben foglalt feltételeknek, azaz átadható-e Magyarországnak. Zentaira 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatását a magyar külügyminisztérium 2004 decemberében kérte Ausztráliától.

Zentai Károly már három éve játszadozik a bírósággal - nyilatkozta brit The Independent című lapnak a napokban a Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Efraim Zuroff szerint ugyan rokonszenv támadhat egy ilyen idős ember iránt, ám ez semmiképp nem csökkenti bűnösségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!