Magyarország

2008.04.06. 19:01

Érvényes a szentgotthárdi népszavazás

<p>Szentgotthárd - Már biztos, hogy érvényes a szentgotthárdi helyi népszavazás, a vasárnap este fél hatos adatok szerint a választópolgárok 54,42 százaléka leadta voksát.</p>

A népszavazáson a határ osztrák oldalára tervezett hulladékégetőről mondhatnak véleményt a Vas megyei település lakói.

Az érvényességi küszöb 50 százalék plusz egy fő. Az urnákat este hét órakor zárják, és várhatóan még vasárnap este lesz végeredmény. A népszavazás nem ügydöntő, csak véleménynyilvánító, így az eredménye nem kötelez senkit semmire. Bugán József  szentgotthárdi alpolgármester viszont ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott a Független Hírügynökségnek: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakmai álláspontja, amely ellenzi a szemétégetőt, kiegészítve az emberek, a magyar diplomácia és a magyar kormány akaratával, megkerülhetetlen a huszonegyedik század Európájában.

Az évente 325 ezer tonna hulladék elégetésére alkalmas heiligenkreuz-i üzemet a Szentgotthárdtól néhány száz méterre fekvő, de már ausztriai területen lévő ipari parkban építenék fel. Mind a szentgotthárdi önkormányzat, mind a magyar állam kérte az osztrák hatóságoktól, hogy az engedélyeztetési eljárásban nyilvánítsák őket ügyfélnek. Ebben döntés április közepére várható. Ha sikerül ezt elérni, a magyarok vétójogot kapnak az engedélyek kiadásánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!