Magyarország

2008.03.07. 20:57

Ápolóhiánnyal küzd az ország

<p>Drasztikusan csökken a kórházi ápolók létszáma. A szakdolgozói kamara szerint évente legalább ezren mennek nyugdíjba, de csak négyszázan végeznek.</p>

Ezt erősítik a Semmelweis Egyetem adatai is. Ráadásul sokan külföldre mennek dolgozni vagy szakmát váltanak.

Az ápolói munkát egyre kevesebben választják Magyarországon. A beteg ugyanannyi, de ápolókból nincs utánpótlás.

Évente 1000-1500 ápolási szakember vonul nyugdíjba a körülbelül 50 ezer kolléga közül, és ehhez képest 300-400 kolléga pályakezdőként áll be a rendszerbe. Ezen kívül még a pályaelhagyást is ide kell számítani és a külföldi munkavállalást - mondta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Például a Semmelweis Egyetemen kétezer betegágyra körülbelül ezer ápoló jut, három műszakban. Legalább még 500-ra lenne szükségük. Azt mondják, ideális esetben egy orvos munkáját három ápoló segíti, de Magyarországon jelenleg kétszer annyi orvos kerül ki az egyetemekről, mint ahány ápolót képeznek évente.

Egy pályakezdő ápoló bruttó 90-110 ezer forintot visz haza havonta. Aki 20 éve van a pályán, az sem keres többet bruttó 180 ezer forintnál.

Csetneki Julianna, a Semmelweis Egyetem főnővére szerint, ha nem lesznek olyan intézkedések, amelyekkel meg lehet tartani az ápolókat, illetve visszahozni azokat a rendszerbe, akik nemrégen mentek el az egészségügy területéről, akkor teljesen ellehetetlenül a fekvőbeteg ellátás - fogalmazott.

A Semmelweis Egyetemen azt mondják, béremelésre lenne szükség, valamint arra, hogy ismét szabályozzák, egy betegágy mellé mennyi és milyen végzettségű ápoló kell.
Kapcsolódó:
Állásajánlatok - Topjob

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!