Helyi közélet

2012.09.19. 16:19

Kibe harap a kígyó?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állam voltaképp saját maga számára ír elő teljesíthetetlen feltételeket - véli a kórházvezető.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az állam voltaképp saját maga számára ír elő teljesíthetetlen feltételeket - véli a kórházvezető.A Magyar Közlönyben megjelent módosítás értelmében a minimumfeltételeknek való megfelelést a kórházak esetében ez év november helyett 2013. március 31-ig, a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében jövő év márciusa helyett május 1-jéig ellenőrzi az ÁNTSZ.

- Kijelenthetem: mi a többi kórházakhoz képest jól állunk, de felmérésünk szerint, ha meg akarnánk felelni a minimumfeltételeknek, csak az eszközök tekintetében több száz millió forintra, sőt, csaknem közel egymilliárdra volna szükség. De az előírtakhoz képest hiány mutatkozik a szakdolgozók, az orvosok, a kubatúra tekintetében is. Gyakorlatilag egyetlen osztályunk sem tudja maradéktalanul teljesíteni a feltételeket, holott garantálhatom: az intézményünkben biztonságos a betegellátás - mondott véleményt dr. Nagy Gábor, a megye legnagyobb gyógyintézményének főigazgató-helyettese. - Ráadásul az előírásnak sok fölösleges eleme is van. Az embernek az az érzése, hogy olyanok állították össze a feltételrendszert, akiknek nem sok közük van a gyakorlathoz.

A kórházvezető elmondta: nagy dilemmát jelent minden kórházvezetőnek, hogy nyilvánosságra hozzák-e a teljes hiánylistát, vagy igyekezzenek elkenni azokat.

- Nyilvánvalóan egyik sem jó megoldás. Eljátszván a gondolattal: ha netán bezárnák a Megyei Kórház osztályait, ki látja el a betegeket? A Debreceni Klinika? A megnövekedő betegszámhoz az ottani feltételek sem felelnének meg - vetette fel dr. Nagy Gábor. Hozzátette:

- Mi is szeretnénk több és jobb felszereltséget, esetenként több szakdolgozót vagy szakorvost, de a jelenlegi finanszírozási feltételek mellett ez kilátástalan, a meghosszabbított határidő ezen nem változtat. Az a különbség a korábbi gyakorlat és a mostani között, hogy bár akkor is az állam szabta meg a működés feltételeit, a fenntartók az önkormányzatok voltak, tőlük várták el, hogy teljesítsék az előírásokat. Most viszont az állam a fenntartó is, s azáltal, hogy teljesíthetetlen feltételeket ír elő voltaképp saját maga számára, olyan, mintha saját farkába harapna.

A kórházvezető úgy véli: az átgondolatlan jogszabály miatti pánik káros hatással van mind a betegek bizalmára, mind pedig az egészségügyi dolgozók közérzetére.


Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövő év március végéig kaptak haladékot a kórházak, hogy igazolják: megfelelnek a minimumfeltételeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában