Helyi közélet

2011.07.22. 15:00

Mozog a szobor, ki tudja hol áll meg

Miskolc - A városvezetés tervei között szerepel a Széchenyi szobor elköltöztetése, ha már a rongálódások miatt úgy is hozzá kell nyúlni.

Miskolc - A városvezetés tervei között szerepel a Széchenyi szobor elköltöztetése, ha már a rongálódások miatt úgy is hozzá kell nyúlni.A jelenleg a Városháztéren található Széchenyi szobor már nincs a legjobb állapotban, mindenféleképpen javításra szorul. A városnál azonban a tervek között szerepel, a kőmonstrum áthelyezése is. Megkérdeztük a miskolciakat mi a véleményük.

Az éppen arra sétáló Tornai Gyula szerint: - Tiszteltetem az iparművész kollégát, aki korábban megalkotta a művet. Véleményem szerint az anyagválasztása nem sikeres, a formája sem tetszik, hely szempontjából pedig kifejezetten nem illik ehhez a térhez – mondja, mi pedig megköszönjük és máris Kiss Lajoshoz fordulunk, aki barátaival jön a szobor irányába.

Kérdésünkre, hogy jó ötlet e a szobor elszállítása, heves vitába kezdenek, megosztja őket a téma. Lajos így nyilatkozik: - Biztos nem két forintért fogják arrébb rakni a szobrot, ha egyáltalán meg fogják mozdítani, szerintem lenne más, fontosabb dolog is a városban, amire lehetne költeni – mondja, de szavába vág cimborája, aki szerint igenis jó ötlet az emlékmű arrébb tolása.

Nézzék csak meg az alját, ideje már rendbe szedni. Azt hallottam, Miskolc új főterére fogják majd rakni, bár arról fogalmam sincs hol van – vallja be, de társa, Lajos kisegíti és megoldja barátjának gondját: az új főtér nem messze a jelenlegi Városház tértől lesz, egészen pontosan a virágóránál.

Körbejárjuk mi is a szobrot, alaposan megvizsgáljuk, és konstatáljuk a lényeget, jól látható sérüléseket szenvedett az elmúlt évek alatt a nagy magyar emlékműve. A Széchenyi szobor költöztetése nem új gondolat, korábban is szerették volna már arrébb rakni a szobrot. Legutóbb 2005-ben, de végül lefújták a dolgot, mondván nincs pénz a mozgatásra.

Az akkori tervek szerint először a megyeháza melletti pavilon elbontásával kinyíló térbe – Rozmaring köz – került volna a mű, vagy a Szent István szobor helyére, ami az Avasra vándorolt volna. Melocco Miklós 1994-ben felavatott szobra többször volt már vita tárgya, rögtön leleplezése után is megosztotta a közönséget.

- ÉM -


Miskolc - Országzászló emlékmű épül a népkertben, közadakozásból. A másik szobor ma odébb költözik.  


Miskolc – A Google maps picit elírta a miskolci belváros zöld szívét, a térképen Népkert helyett Napkert szerepel a neten.


Miskolc - A főépítész párbeszédet kezdeményez, olyan legyen a Szent István tér, amilyennek a többség szeretné.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában