Friss hírek

2010.03.18. 15:53

Egyre több italos kartondobozt gyûjtenek szelektíven

<p>Több mint 13 milliárd darab, azaz csaknem 350 ezer tonna italos kartondobozt gyûjtöttek vissza szelektíven 2009-ben az Európai Unióban. Magyarországon ugyanebben az évben 1550 tonnát gyûjtöttek vissza, ez az összes forgalomba került doboz 14 százaléka - mondta a Független Hírügynökségnek Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezetõ igazgatója.</p>

Tavaly az Európai Unió tagországaiban 350 ezer tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyûjtöttek vissza szelektíven. Így minden 100 tejes és üdítõs italos kartondobozból 33 darabot hasznosítottak újra. Ennek köszönhetõen megmenekült a kivágástól 17 ezer hektárnyi, csaknem 7 Velencei tó nagyságú erdõ. Ennyi dobozból egyébként 1,7 milliárd A5-ös méretû iskolai füzet, 560 millió darab mesekönyv, vagy akár 1 milliárd tekercs konyhai papírtörlõ is készíthetõ - mondta Baka Éva.

Öt évvel ezelõtt Magyarországon még csupán 200, tavaly azonban már 1550 tonna italos dobozt gyûjtöttek vissza szelektíven. Ez az összes forgalomba került doboz 14 százaléka. Tervei szerint az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is bevonná az italos karton szelektív gyûjtési és hasznosítási rendszerébe. A szervezet célja, hogy 2012-re 20 százalékra növekedjen az italos kartondobozok visszagyûjtési és hasznosítási aránya - tette hozzá Baka Éva.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezetõ igazgatója hozzátette: a régebbi uniós tagállamokban 1992 óta, Magyarországon pedig 2004 óta gyûjtik szelektíven a papírdobozokat. Minden italos kartondoboz legalább 75 százalékban jó minõségû papírt tartalmaz, amit világszerte csaknem 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!