Friss hírek

2007.10.30. 16:12

Veszélyben az izraeli-palesztin tárgyalások

<p>A palesztinok csak egy olyan közös nyilatkozatot hajlandóak elfogadni Izraellel, amely tartalmazza a palesztin állam megalakításának határidejét. Ezt kedden közölte a palesztin főtárgyaló. A két fél még az év végén tartandó nemzetközi konferencia előtt szeretne elfogadni egy közös dokumentumot.</p>

Palesztin tisztviselők már korábban jelezték, hogy egyértelmű határidőt szeretnének, de most először hangzott el, hogy annak hiánya a tárgyalások teljese összeomlását okozhatja, emlékeztetett a Haaretz című izraeli lap. A palesztin és izraeli tárgyalók egy olyan közös dokumentum kialakításán dolgoznak, amely meghatározza a két állam közötti béketárgyalások keretét az év végi konferencia előtt.

A tervek szerint az amerikai Annapolis városában az é végén tartanának egy nemzetközi konferenciát az Egyesült Államok szervezésében. A békefolyamat felújítását célzó találkozó pontos időpontját még nem határozták meg, mert a két fél még mindig nem tudott megegyezni a kiindulási pontokban.

A palesztin főtárgyaló szerint nem haladnak jól a tárgyalások Izraellel. Szerinte csak általánosságban beszélnek arról, hogy a dokumentumnak mit kéne tartalmaznia, és nem esik szó a fő kérdésekről: a jövőbeni palesztin állam határáról, valamint Jeruzsálem és a palesztin menekültek helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!