Friss hírek

2009.11.15. 20:49

Szófia megválasztotta elsõ nõi polgármesterét

<p>Szófia polgárai vasárnap megválasztották a bolgár fõváros elsõ nõi polgármesterét - derült ki az exit poll adatokból. A 47 éves oktatásügyi miniszter Bojkó Boriszovot váltja, akinek azért kellett távoznia, mert júliusban kormányfõvé választották.</p>

Jordanka Fandakova az exit poll adatok alapján simán, a szavazatok több mint 65 százalékának megszerzésével lett Szófia elsõ nõi polgármestere - derült ki több közvélemény-kutató cég adataiból. A 47 éves politikust Boriszov jobbközép pártja, a Polgárok Bulgária Európai Fejlõdéséért (GERB), valamint két másik jobboldali párt is támogattta.

Fandakova legerõsebb ellenfele, a Bolgár Szocialista Párt jelöltje, a szavazatok nagyjából egynegyedét szerezte meg. A polgármesteri székért 18 jelölt indult. A részvételi arány nagyjából 25 százalék volt. A hivatalos végeredményt vasárnap késõ este, vagy hétfõn reggel hozzák nyilvánosságra.

Fandakova 2005-tõl, Boriszov polgármesteri ideje alatt, az oktatásért felelõs polgármester-helyettes volt Szófiában. Júliusban beválasztották a bolgár parlamentbe, és oktatásügyi miniszterré nevezték ki. Fandakova 2011 októberéig lesz a bolgár fõváros vezetõje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!