Kultúra

2016.03.17. 14:20

Interjú: Gabor Kraft

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a Deadcode dj csapatából is jól ismert Gabor Kraft volt, aki mesélt a kezdetekről és jövőbeli terveiről is az olvasóknak.

Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a Deadcode dj csapatából is jól ismert Gabor Kraft volt, aki mesélt a kezdetekről és jövőbeli terveiről is az olvasóknak.

Béres Szabi: Milyen emlékekkel érkeztél Miskolcra?

Gabor Kraft: Az utóbbi időben nem jártam a városban, néhány évvel ezelőtt viszont remek bulikban zenélhettem a miskolci arcoknak, amit sosem felejtek el. Úgy vettem észre, az elmúlt években átalakult Miskolcon az elektronikus zenei helyzet, így nem volt annyi megkeresés, most viszont ismét egy telt házas buli fogadott és egy remek helyszín a Helynekem. Ezenkívül Miskolc számomra az Edda Művekhez kötődik, imádtam az ős Edda albumait 1-3-ig ami a Slamo-s korszaka volt a zenekarnak.

Béres Szabi: Lassan 20 éve vagy benne a zenei körforgásban, milyen volt a kezdet?

Gabor Kraft: A story legelőször 1996-ban körvonalazódott bennem, amikor elkezdtem partykba járni és eldöntöttem, hogy lemezlovas szeretnék lenni. Viszont a dolgok megvalósításához gyakorlatilag 2 évre volt szükségem, hogy beszerezzek minden olyan eszközt, (lemezjátszó, keverő, lemezek) amivel gyakorolni tudok, és színpadképes leszek.:) Kezdetekben a house zene Német vonalának válfajait, (ami a technohoz közeli zenéket jelentette) játszottam előszeretettel és tulajdonképpen ebből adódott, hogy átpártoltam aztán a technohoz. Eklektikus lett a stílusom, de ez köszönhető annak is, hogy az osztrák határ közelében laktam, így rengeteget hallgattam egy bécsi rádiót, így gyakorlatilag azon nevelődtem. Később pedig sokat jártunk át a 33•45 és a Black Market lemezboltokba is az osztrák fővárosba.

Béres Szabi: Szintén fontos fordulópont az életedben 2003, hisz ekkor csatlakoztál a Deadcode Productionhöz, mit lehet erről tudni?

Gabor Kraft: Sopronban voltam rezidens a Hawky, Dandy, Junkie hármassal, a Deadcode-os srácok pedig, amikor nem volt rendezvényük lent voltak nálunk szórakozni, így figyeltek fel arra, hogy van egy srác, aki nekik tetsző zenét tol, nos ez voltam én. Később Hoti (Hot X) felhívott és elhívott egy rendezvényükre zenélni, ami elég jól sikerült, ezután felajánlotta, hogy csatlakozhatnék a Deadcode dj csapatához. Azóta pedig nemcsak szakmai, hanem egy szoros baráti kapcsolat is kialakult kettőnk között. Próbálok egy külön vonalat vinni a bandában, ami úgy néz ki remekül működik.

Béres Szabi: 2008-tól egy másik project is köthető hozzád, ha jól tudom?

Gabor Kraft: Igen elindítottam egy külön vonalat, (LOGICAL),ahol elkezdtünk saját partykat szervezni, ami volt, hogy kicsit abbamaradt, de most újra nekivágtunk, és hamarosan a kiadó is beindul. Eközben van másik story is, ami egy félig elektronikus zenei együttes, amiben egy barátommal tevékenykedünk, de csináljuk a saját néven megjelenő produceri dolgokat és a kiadónál van pár olyan fiatal srác, akiknek a munkáit olyannak gondoljuk, hogy érdemes kiadni.

Béres Szabi: A karrieredet Coyote művésznéven kezdted, mi volt a váltás oka?

Gabor Kraft: Több oka is volt. Mikor a Coyote nevet kitaláltam magamnak, akkoriban még nem volt elterjedt dolog, hogy a saját nevüket használják a dj-k. Az volt a meglátásom, hogy a Coyote név leírva optikailag is jól mutatott a plakátokon és könnyen jegyezhető is volt. Az utóbbi időben a világhálón rengeteg dél-amerikai diszkós nem feltétlenül elektronikus zenei munkái/mixei jelentek meg Coyote vagy dj Coyote név alatt, de deep house formáció is használja/használta ezt a nevet. Úgy döntöttem, hogy miután 15 évet lehúztam ez alatt a név alatt és mivel már nem csak dj-zésben gondolkodom, hanem annál sokkal komplexebb dolgokban, ideje váltanom. Így most félig meddig saját néven futok, mivel a Kraft anyai ágon a családnevünk.

Béres Szabi: Tervek?

Gabor Kraft: A Deadcode-os bulik dübörögnek, szépen lassan itt a fesztiválszezon, amit nagyon várok, de ami közvetlenül hozzám köthető az a "Invisible Light" nevezetű sorozatom ami egy all night long szettes történet. Ezeken a partykon 5/6 órát zenélek és (itt) trenírozom magam arra,hogy készen álljak a közeljövőben 8-9 órás szetteket játszani ami nagy kihívás számomra. Saját zenék készítésében van egy társam Farkas Csongor, aki egy nagyon komoly stúdió hangmérnök több saját stúdióval, ahol általában dolgozunk, amikor időnk engedi. Hamarosan érkezik az új dal egy ismert magyar énekesnővel elkészítve, de erről többet még nem szeretnék elárulni... Jah és persze... 2016. április 23-án a 20-éves Hyperspacen várunk Mindenkit!!! :)

Béres Szabi: Köszönöm Gabi, további Sikereket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!