Küldjön hírt – Tavaszünnep az ózdi arvisura társaságnál

Tavaszünnep az ózdi arvisura társaságnál
Tavaszünnep az ózdi arvisura társaságnál - © Fotó: Kerékgyártó Mihály
Ózd – Az Ózdi Arvisura Társaság szabadtéri rendezvény megtartására készül a tavaszünnep jegyében.

A társaság elnökét Bárdos Istvánt arról kérdeztem, hogy lényegében mi is a tavaszünnep?

– A természeti népek- a magyarok elődnépei is – befolyásolni igyekeztek a természetet a maguk módján, erőszakmentesen – mondta bevezetőjében az elnök. Különböző ünnepségek, szertartások keretében igyekeztek elnyerni a szellemek, a természeti erők jóindulatát. Ünnepségeken rendre meg is köszönték azt. Őseink teljesen beilleszkedtek az őket körülvevő természet rendjébe, ez mutatott nekik példát, ebből merítettek energiát.

A néphagyomány szerint a téli és nyári napfordulók,illetve az őszi és tavaszi nap-éj egyenlőségek meghatározó energiákat hordoznak, sokszor sorsfordító erőt tulajdonítanak e napoknak.

Az ünnep legfontosabb üzenete az ember harmóniája a természettel, a régi hagyományok örökségének fenntartása. A tavaszi nap-éj egyenlőség, a tavaszi megújhodás megünneplése Magyarországon is évről, évre népszerűbb a hagyományőrző közösségeknél. Szerte az országban szertüzek gyúlnak március 21-ét követő “újjászületés” hetében. Ismét visszatérünk őseink természetközpontú felfogásához, ünnepeihez, melyek nem tűntek el az elmúlt időszakban, csak kissé elhalványodtak. Boldog Tavaszünnepet, kívánok – mondta Bárdos István az ózdi “igazszólás” társaság elnöke.

– Kerékgyártó Mihály –
hirdetés


hirdet�s