Küldjön hírt – Csokvaományért Baráti Kör: Negyedszer

Akt.:
Küldjön hírt – Csokvaományért Baráti Kör: Negyedszer
Csokvaomány – “A technika csodájáért nem győzök elég hálát adni Istenemnek, a tudománynak, amivel gondolatainkat embertársaink felé azonnal továbbítja. Számomra ez még ma is olyan csoda, amivel az emberek közötti kapcsolat elmélyülhet. Megcáfolom azt a nézetet, miszerint elgépiesedik az emberiség. Sőt!”

Immáron negyedik alkalommal találkoztunk országunk minden szegletéből – a Facebook segítségével, mi földiek – otthon, Csokvaományban. A lap létrehozója, a gödöllői Pap-Klára Márta tanárnő, akinek gondolatába ötlött, milyen jó lenne, ha gyermekkora falujával, a még ott élő rokonokkal, az otthoniakkal napi kapcsolatba kerülhetnénk. Csatlakoztunk mindenfelől, gyarapodtunk, a lapon találkoztunk, ezáltal résztvehettünk falunk mindennapi életében. Négy évvel ezelőtt dr. Kaló Emil miskolci főorvosunk ötlete alapján, Mustos Tiborral, a falu polgármesterével, Mártával, a faluban élő családokkal, barátokkal karöltve megrendezésre került az első fészbukos találkozó. Hatalmas, ablakos sátort építettek a falu közepén lévő vendéglő mellé. Éliás Gábor tanár úr vállalta föl a helybeni főszervezést. Barna László és Barta György helyi vállalkozók anyagilag besegítettek, hogy a bográcsokban friss hús, az asztalokra finom italok kerüljenek. A sütemények, pogácsák is helyben készültek. Már az első alkalommal több, mint százan voltunk – a negyedik alkalomra már százötven főre gyarapodtunk.

ZFE Csokvaomány ZL könyveivel

Öröm volt találkozni Bárdi Gyula volt tanárunkkal, volt szomszédokkal, osztálytársainkkal, a fiatalokkal, az otthoniakkal és azokkal, akiket az élet útja országunk más tájaira szólított. Összekovácsolódtunk. Élőben is.

A negyedik találkozót megelőzően örökre elbúcsúztunk Bárdi Gyula tanár úrtól, akivel még az elmúlt évben találkoztunk. A csokvaományi templom megtelt gyászolókkal, amikor résztvettünk dr. Kaló Emil gyászmiséjén, aki a negyedik találkozónkra hagyott utolsó üzenetével arra kért bennünket, hogy vigyük tovább az általa kiötlött találkozót. Csokvaományért Alapítványt hozott létre.

ZFE - Csokvaomány - a polgármesterrel

Bízott abban, hogy Mustos Tibor polgármester, Éliás Gábor a falu képviselője, tanár, Pap-Klára Márta, a rokonok és barátok akaratát egyként fogják kezelni. A negyedik találkozón emlékeztünk rájuk, akik alapkövei voltak ennek a találkozónak. A Csokvaomány könyv mellett – amely a falu történetét, a bányászathoz kötődő emlékeit őrzi – a falu közepén megépült Szent Borbála embernagyságú szobra, aki a bányászok védőszentje – az emléküket őrzik. A Csokvaományért Baráti Körré változott találkozón a vendéglátás mellett olyan műsorok is szerepeltek, amely még szebbé varázsolta a találkozót. A főszervező köszöntése, Papné Fürjes Katalin Vidróczki betyárról mondott meséje, a polgármester ismertetése falunk mindennapi életéről, Éliás Dániel: Azért vannak a jóbarátok… csodás éneke, a Miskolci Nemzeti Színház énekeseinek előadása, a fórumban szereplők, falunkhoz kötődő emlékeik – mind-mind gazdag tartalommal töltötték meg a délutánt. Számomra Zvada László fiam – aki gyermekkora nyarait töltötte ebben a faluban – most ZANUBIA trilógiáját mutattam be és ajándékoztam a falu könyvtárának. Éjszakába hajlott az idő, mire a töltött káposzta vacsorát elfogyasztottuk, miközben a Tardonai zenekar hangjai táncra csábítottak. A másnapi vasárnapon még falunk csodás templomában is résztvehettem a szentmisén, ahol névnaposokra adott áldást plébános úr, köszönthettük őket, akik finom süteménnyel, üdítővel vendégeltek meg bennünket. Számomra ez az esemény is csodával határos volt.

ZFE - Csokvaományban négyen

Emlékek, könyvek, szobor, képek és az élő Csokvaományért Baráti Kör, a Csokvaományért Alapítvány olyan példa lehet a mai technikai csodák világába, amely jó szívvel követhető. A Bükk lábánál elterülő csodás falunkban minden évben örömmel találkozunk. Köszönet azoknak, akik ezt életben tartják, sokat tesznek e cél érdekében. Mert „Azért vannak a jóbarátok, hogy az elveszített álmot, visszahozzák majd egy szép napon…”

– Zvadáné Farkas Erzsébet, Kazincbarcika –
hirdetés


hirdet�s