Friss hírek

2010.04.10. 16:26

50-80 magyar nõbe kerülhetett a veszélyes francia mellimplantátumból

<p>Körülbelül 50-80 nõnél okozhat Magyarországon problémát az a francia mellimplantátum, amelyet nemrégiben veszélyessége miatt visszahívtak - mondta a Független Hírügynökségnek a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnöke. Szemerey Balázs István közölte azt is, hogy bár nem a megfelelõ töltõanyag került ebbe a PIP nevû implantátumba, még nem biztos, hogy azonnal ki kell cserélni ezeket, elõször elég egy kontrollvizsgálatra behívni az érintett pacienseket.</p>

A plasztikai sebész elmondta: egyelõre nem tudni pontosan, milyen anyag került a PIP mellimplantátumokba, csak annyit, hogy mivel Franciaországban veszélyesnek ítélték, visszahívták ezeket.

Magyarországon 150-180 magyar plasztikai sebész dolgozik, de nem mindegyik végez mellplasztikát - mondta az elnök. Ráadásul azok, akik végeznek ilyen mûtétet, legalább 6-8 féle implantátumot használnak. Azok a sebészek, akik eddig a PIP-et részesítették elõnyben, most valószínûleg valamennyi érintettet behívják egy ellenõrzõ vizsgálatra. Ha nem találnak semmi rendelleneset, feltehetõen csak azt fogják javasolni a pácienseknek, hogy gyakrabban járjanak majd kontrollra - tette hozzá.

Szemerey Balázs István kérdésre válaszolva azt mondta: egyelõre nem tudni, hogy abban az esetben, ha mégis problémát okozna a PIP implantátum, ki fizeti a rekonstrukciós mûtétet. Csak annyit közölt, hogy a francia gyártó csõdbe ment, tehát tõlük nehéz lesz kártérítést követelni. Egy mellimplantátum ára egyébként elérheti a 300 ezer forintot - tette hozzá.

Magyarországon 25-30 éve végeznek esztétikai mellplasztikai beavatkozásokat. Mivel nincs implantátum-regiszter, ezért nem tudni, hogy eddig összesen hány ilyen mûtétet végeztek. Annyit lehet tudni csak, hogy jelenleg átlagosan egy plasztikai sebész évente 50-100 mellplasztikai operációt végez. Ennek teljes ára jelenleg 600 ezer és 1 millió forint között mozog.

Kedden közölte a Le Parisien címû francia lap, hogy mellimplantátumainak visszahívására kényszerül egy francia gyártó, mivel nem engedélyezett szilikont használt az implantátumokban. A francia gyártó 66 országba exportálta a PIP-et, ezért a becslések szerint több tízezer nõt érinthet az ügy. A Klubrádióban nyilatkozó másik magyar plasztikai sebész szerint akár ezer magyar nõbe is bekerülhetett a veszélyes implantátum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!