Közlemény – Búcsú a bécsi villamosoktól Miskolcon

Akt.:
Búcsú a bécsi villamosoktól Miskolcon
Búcsú a bécsi villamosoktól Miskolcon - © Fotó: mvkzrt.hu
Miskolc – 2015. március 14-én tizenkettő év szolgálat után elbúcsúztattuk az SGP– vagy ismertebb nevén a bécsi – villamosokat.

A szombati búcsúmeneten 78-an vettünk részt, négy közlekedésbarát külön erre az eseményre utazott Bécsből városunkba. Az SGP villamos utolsó útja sok-sok fotómegállással tarkított különjárat volt.

Fotók az SGP villamos búcsúmenetéről!

Az esemény végén kisorsoltuk a külső viszonylatjelzőt, ennek boldog tulajdonosa Végső Péter, gratulálunk neki.


Rövid történeti áttekintés

A 2000-es évek elején határozott úgy a Miskolc Városi Közlekedési Zrt., hogy lecseréli az FVV (Bengáli) villamosokat és ennek érdekében Bécsből vásárol használt SGP E1 típusú motorkocsikat. Így került sor a 18 darab „bécsi” villamos, valamint a 6 darab C3-as pótkocsi megvásárlására. Ezek a villamosok nem kapták meg az MVK Zrt. színeit, eredeti színűkben jártak a városban. Az első 4 bécsi szerelvény (pályaszám szerint az 180, 181, 182 és 184) 12 évvel ezelőtt, 2003. március 14-én állt forgalomba, az utolsó, a 185-ös pályaszámú pedig ma közlekedett utoljára. A pótkocsik 2010. április 1-jét követően le lettek állítva, a hat darab SGP Lohner C3-ból a 300-as pályaszámút felújítottuk és nosztalgia járműként megőrizzük egy motorkocsival együtt.

– Miskolc Városi Közlekedési Zrt. –