Hajdú-Bihar

2011.08.25. 18:27

A kormányhivatal átveszi a megyei intézményeket

Debrecen - A vezetők szerint a változás nem érinti hátrányosan a dolgozókat.

Debrecen - A vezetők szerint a változás nem érinti hátrányosan a dolgozókat.

Még ebben az évben átadja a megyei önkormányzat valamennyi, eddig általa fenntartott intézményét a megyei kormányhivatalnak – jelentette Bodó Sándor közgyűlési elnök csütörtökön a Megyeházán. Rácz Róbert, a hivatal vezetője hozzátette, egyébként is állami feladatokat látnak el, így csak odakerülnek, ahol a helyük van, ezzel vállalja az állam az ellátás felelősségét. Mint mondta, erre valamennyi megyében sor kerül az év végéig.

Az ugyanis nem mehet tovább, hogy a feladatellátást az állam megköveteli, de ehhez forrásokat nem biztosít, márpedig 2007 és 2010 között 200 milliárd forintot vontak el a megyei önkormányzatoktól, ebből a hajdú-biharira 10,7 milliárd esik. Emiatt kellett adósságba verniük magukat, ám a mi megyénk még ebben a helyzetben is sikeresen gazdálkodott, aminek köszönhetően mindössze 5,4 milliárd az adósságállománya, ezt azonban 2 milliárddal csökkenti az a készpénz összeg, ami az általa kibocsátott kötvények 3 milliárdjából máig megmaradt. Bodó Sándor úgy fogalmazott, az önkormányzat anyagi stabiltása Hajdú-Biharban megteremtette a zökkenőmentes átadás-átvételt.

HBN


Debrecen - A megyei önkormányzat jövő évtől a területfejlesztésre koncentrálhat.

Debrecen (MTI) - Magyarország fejlesztéspolitikájának fellegvárai lesznek a jövőben a megyei önkormányzatok - mondta Rácz Róbert (Fidesz) Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott csütörtökön Debrecenben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!