Közélet

2018.02.02. 18:59

Elkezdték telepíteni a 74 ezernyi napelemet – Épül a fotovoltaikus erőmű Onga határában

Felsőzsolca, Onga – Elindult a gigaberuházás, gőzerővel halad a munka Onga határában: készül a környezet­barát erőmű, amely 11 ezer háztartás energiaszükségletét fedezi majd.

Földmérők, munkagépek, földgyaluk, markolók és folyamatosan jövő-menő nagy platós teherautók lepték el a szántóföldet Onga határában, és dolgoznak gőzerővel. A területen annak a fotovoltaikus erőműnek a kivitelezési munkálatai indultak el, amelyről tavaly augusztusban számoltunk be elsőként. Jelenleg a területet egyengetik, mérik ki a napelemek helyét, és kezdik el letelepíteni a vázszerkezet alapjait, amelyek az elemeket fogják majd tartani. Úgy tudjuk, ez a terület 13 hektáros, tehát közel sem a teljes alapterület, amelyen a 73 920 napelem és a 462 darab inverter fog majd elhelyezkedni. A beruházást a MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében kapott, mintegy hárommilliárd forintos támogatás segítségével valósítja meg.

A megyénkbeli projekt mellett Oroszlány határában is megvalósít egy szinte teljesen megegyező paraméterű beruházást a cég.

A felsőzsolcai projekt célja egy 19,9584 MWp teljes kapacitású, 16,632 MW névleges teljesítőképességű fotovoltaikus erőmű megvalósítása.

Csökkenő üvegházhatás

A projekt keretében 73 920 darab 270 Wp teljesítményű napelemet és 462 darab invertert telepítenek, amelyek révén évente 20 748 753 kWh villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évente 74 695,51 GJ-lal növekszik, az üvegházhatást okozó gázok mennyisége évente 20 242,48 tonnával csökken. A helyszín kiválasztásában a beruházásra alkalmas terület rendelkezésre állása mellett, fontos szerepe volt a hálózati csatlakozás szempontjából megfelelő villamos alállomás közelségének. A tervezett fotovoltaikus naperőmű több mint negyven hektárnyi területen helyezkedik majd el, várhatóan évi 22 214 MWh villamosenergia-mennyiséget fog termelni, amely több mint 11 ezer háztartás éves szükségletét fedezi.

A fotovoltaikus erőmű elkészültével, üzembeállításával és üzemeltetésével kapcsolatos információkra a cégtől kapott tájékoztatás után még visszatérünk.

ÉM-HI

 

(A cikk fizetett linket tartalmaz.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!