Labdarúgás

2019.07.07. 11:30

Négy partner, négy korosztály

A több lábon állásban Eger, Salgótarján, a Népkert és a Sajóvölgye a DVTK támasza.

Berecz Csaba

Jobb szélen Benczés Miklós

Néhány éve több lábon kezdett állni a diósgyőri labdarúgó-utánpótlás azzal, hogy nemcsak Miskolcról, a szűkebb régióból merít fiatalokat, hanem a megyehatáron túlról is. Két megyeszékhelyen, Egerben és Salgótarjánban is érdekeltségeket, partneri bázisokat alakítottak ki, és a Felvidéken is ügyködnek azon, hogy egy újabb térségben jelen legyenek. A DVTK Labdarúgó Akadémia részéről Benczés Miklós mint regionális utánpótlás szakmai igazgató tevékenykedik ezekben a projektekben, akitől elsőként arról érdeklődtünk, hogy mikor indulhat meg az együttműködésük az országhatáron túli bázissal.

Néhány hete értesültünk arról, hogy nem velünk képzelik el az együttműködést.

– Erről nem tudok véglegesen nyilatkozni, mert sok tárgyaláson vagyunk túl és több település is szívesen tudná magáénak a DVTK szakmai programját, de a vezetői döntés még nem nyilvános. Ugyanakkor szívesen beszélek a már meglévő, működő partneri kapcsolatainkról, amelyek közé nemcsak az egri, salgótarjáni együttműködés sorolható, hanem további két másik is. Ezek közül az egyik a Miskolc Népkert VSE, a másik pedig a Sajóvölgye Focisuli – mondta Benczés Miklós. – A felsoroltakkal közös sportszakmai program zajlik, amelybe beleértendő a tehetségképző, tehetséggondozó programok összehangolása. Négy korosztályt ölel fel ez a munka, az U10-es, az U11-es, az U12-es és U13-as gyerekeket. Ezekben a korosztályokban egy közösen elfogadott, a DVTK képzési programjával azonos elvek szerint zajlik a munka. A régióból kiválasztott edzők vezetik a foglalkozásokat, míg a klubokban folyó munkát Borbély Péter koordinálja, a tehetségeket pedig Szentiványi József regisztrálja klubunk részéről. A kollégák beazonosítják a tehetségeket, figyelik, képzik és értékelik a játékosokat. Így a tehetséges játékos és a klubunk is információhoz jut, hogy kinek mire lehet szüksége a fejlődés érdekében. A közös edzésnapokon előre megszervezett munka folyik a Putnok határában található Elek Ákos edzőközpontban. A tehetségközpont záróprogramjaként akadémiánk partnersportszervezeteinek legjobbjai, amit nevezzünk régiós válogatottnak, megmérkőzik a DVTK azonos korosztályával. Így történt ez most is, ennek a rendezvénynek a DVTK adott otthont.

A beiskolázás miatt

Arra a kérdésre, hogy miért éppen erre a négy korosztályra figyelnek, azt felelte Benczés Miklós, hogy ezek közül a legnagyobbak, a 13 évesek beiskolázás előttiek, és mivel 10 éves koruk óta nyomon követik őket, értékeléseket készítenek róluk, rendelkeznek a játékosok profiljával, ezek alapján a fiataloknak ebben a korában már el tudják dönteni, hogy kiket érdemes a miskolci, diósgyőri bázisra integrálni.

– Nagyon fontos a feladat, a régióban élő játékosok felfedezése és képességeikhez mérten a legmagasabb szintre való eljuttatásuk. Ez a program egy esélyteremtés, amely azt a célt szolgálja, hogy a legkisebb településekről is el lehessen jutni akár a felnőtt NB I.-be, illetve ezt megelőzően a partnerklubokból a DVTK korosztályos csapataiba – mondta Benczés Miklós. – De nem kizárólag a Diósgyőrbe áramlás a cél, hanem az, hogy minden tehetséges fiatal a neki éppen megfelelő szintű csapatban kapjon lehetőséget, ha valakinél ez az NB II., akkor a Kazincbarcikai SC játékosa legyen, ha pedig Heves vagy Nógrád megyei és az NB III.-ban tud továbbfejlődni, akkor az Eger SE labdarúgója legyen. A regionális együttműködés az edzőknek, a szakembereknek is nagyobb teret biztosít. Korábban is volt rá példa, és az idén is tervezi az akadémia vezetése, hogy a régióból szerződtet utánpótlás-szakembert.

Támogatás

A DVTK Labdarúgó Akadémia regionális utánpótlás szakmai igazgatója arról is beszélt, hogy bár a Magyar Labdarúgó-szövetség a közelmúltban megszüntette a regionális utánpótlásképző központokat (RUK) – amiből 12 volt az országban, és amelynek keretében a központok felügyelték a kijelölt alárendelt csapatoknál, az alközpontokban a szakmai munkát, a tehetséggondozást, ami ebben a rendszerben pozitívum volt – a DVTK-nál igyekeznek megtartani és a meglévő partneri kapcsolataikban használni.

– A partnerkluboknak nemcsak lehetőséget teremtünk arra, hogy szakmailag magas szintre jussanak és nemcsak komplett képzési programot biztosítunk számukra, hanem anyagi támogatásban is részesítjük őket. Így van ez a például a Miskolc Népkert VSE esetében is, és így lehetett volna a másik városi érdeklődő esetében, ha a DVTK partnerségét választják – mondta Benczés Miklós, aki arra a kérdésre, hogy az MVSC-re gondol-e, igennel felelt, arra a kérdésre pedig, hogy miért nem jött össze az együttműködés, így válaszolt: – ezt nem tudom. Azt igen, hogy Illyés Miklós, az MVSC elnöke korábban megkeresett minket, és a megbeszélésünk során felajánlottuk a segítségünket Sütő Szilárddal, a DVTK Labdarúgó Akadémia igazgatójával, de ezt követően nem kerestek minket. Néhány hete értesültünk arról, hogy nem velünk képzelik el az együttműködést, hanem egy fővárosi sportszervezettel. Nincs ezzel semmi baj, hiszen mindenki a saját útját járhatja. Mi mindezek ellenére esélyt szeretnénk teremteni arra, hogy a legügyesebb fiatalok, akik az MVSC-ben kezdik el a pályafutásukat, idővel a DVTK-ban futballozhassanak, nemcsak azért, mert Miskolcon a labdarúgás a Diósgyőr névvel forrt össze, hanem azért is, hogy ne kelljen az otthonuktól több mint száz kilométerre kerülni ahhoz, hogy fejlődni tudjanak.


Az infrastruktúráról

Benczés Miklóst arról is kérdeztük, hogy a partnerklubok infrastruktúra fejlesztésében, tervezésében is részt vesz-e a DVTK.

– Más a helyzet a DVTK-tól teljesen független sportszervezeteknél, ha segítséget kérnek infrastrukturális fejlesztésben, természetesen a partnerklubok rendelkezésére állunk – mondta a diósgyőriek regionális utánpótlás szakmai igazgatója. – És más a helyzet azoknál a kluboknál, amelyeknél a DVTK-nak deklarált szerepvállalása van, úgy mint Egerben és Salgótarjánban. A hevesi megyeszékhelyen két labdarúgóhelyszín is megújul, a Szentmarjay stadion és az északi, felsővárosi sportközpont, ahol elkezdődtek az építési munkálatok. Salgótarjánban szintén két helyen dolgozhatunk hamarosan ideális körülmények között. A Tó-strandi stadion is megszépül majd, és az Öblös pálya is, ahol már folynak az építési munkálatok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!