Friss hírek

2009.01.02. 16:03

Átmenetileg bezár a zalaszentgróti termálfürdő

<p>Január 5-én átmenetileg bezár a zalaszentgróti termálfürdő, mert veszteséges, és az önkormányzatnak nincs pénze a működtetésére. A tervek szerint áprilisban nyitják ki újra, addig a város körülbelül 15 millió forintot spórol. A fürdő egyébként a Széchenyi-terv támogatásával épült. 2003-ban adták át, és eddig még nem hozott hasznot Zalaszentgrótnak.</p>

Áprilisig a mostani az utolsó hétvége, amikor a zalaszentgróti termálfürdőben pihenni lehet. A medencékből január 5-én leengedik a vizet, és bezárják a kapukat. Átmenetileg 10 dolgozó veszíti el a munkahelyét. A vendégek sajnálkoznak, a családias hangulatú fürdő sokuknak hiányozni fog. Ráadásul többen azt gondolják, hogy három hónap szünet után különösen nehéz lesz újraindítani, mert a vendégek elszoknak tőle.

A termálfürdő a megnyitása óta veszteséges. A tulajdonos önkormányzatnak havonta öt millió forintjába kerülne, ha nyitva tartanák. A város költségvetése eléggé instabil, ezért az év első három hónapjában ezt nem tudják felvállalni. Az oktatás, az egészségügy működtetése fontosabb - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Császár József, Zalaszentgrót polgármestere.

A zalaszentgróti fedett fürdőt 2003-ban adták át, a Széchenyi-terv támogatásával épült fel. Magyarországon 2001 és 2004 között összesen 92 fürdő kapott csaknem 31 milliárd forintot. Az Állami Számvevőszék 13-at megvizsgált közülük, és néhány hónapja közzétett jelentésükben megállapították, hogy a beruházások többsége végiggondolatlan volt, ezért ezekre a fürdőkre ma a kihasználatlanság, és veszteséges működés jellemző.

A szentgróti fürdő várhatóan áprilisban, Húsvétra nyit majd ki újra. Addig az önkormányzat tanulmányokat készíttet, és szakértőkkel vizsgáltatja, hogy hogyan lehetne gazdaságosan működtetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!