Kontinentális Kupa: volt KHL-es vendég – a lett kispadon

Kontinentális Kupa: volt KHL-es vendég – a lett kispadon
Miskolc – Van, aki kudarc, van, aki sikerélmény után érkezik Miskolcra, a hokihétvégére.

Szerdán pihenőnapjukat töltötték a DVTK Jegesmedvék jégkorongozói a pénteken kezdődő Kontinentális Kupa-küzdelem előtt. Amint az ismert: a 2. forduló egyik csoportjának helyszíne a népkerti jégcsarnok lesz. A keddi, Ferencváros elleni idegenbeli Mol Liga-összecsapást sérülés miatt kihagyta Láda B. és Hajós, ám mindkettejük esetében jó esély mutatkozik arra, hogy ott lesznek a jégen a hosszú hétvégén.

Kilencet kaptak

Az első meccset holnap a legutóbbi lett bajnokkal, a Mogo Rigával vívják a miskolciak, 19 órától. A baltiak két legrutinosabb hokisa a védő, a 37 éves Eduards Ivanovs, aki anno még ütötte a pakkot az 1995 és 2004 között „élt”, hat ország csapatait felvonultató EEHL-ben (Eastern Euro­pean Hockey League-ben) is. A 36. életévét taposó Valerijs Filimonovs légióskodott Németországban, Belgiumban, Fehéroroszországban, Kazahsztánban, Hollandiában és két alkalommal (a Metalurgs Liepajával, valamint a Turnhout White Capsszal) már szerepelt a Kontinentális Kupában. A névsorban ugyan még ott van a 41 éves legenda, a 112-szeres válogatott, az orosz KHL-ben is szerepelt Olegs Sorokins, aki azonban már Mihails Beskasnovsszal edzi a gárdát és már csak a kispadról meccsel. A Mogo főpróbája nem sikerült a legjobban, mivel október 17-én kiütéses, 9-3-as vereséget szenvedett a Liepajától az LVHC-ben (Latvijas Virsligas Hokeja Cempionats).

Sikerélmény után

A szombati rivális HDD SIJ Acroni Jesenice az úgynevezett INL-ben, az Inter-National League-ben szerepel – két másik szlovén együttessel –, amely az osztrák másodosztály, az EBEL „alatt”. Az előző évadban itt az elődöntőig jutottak, viszont hazájuk bajnokságát megnyerték, miután a döntőben jobbnak bizonyultak az Olimpia Ljubljanától. Az INL-ben jelenleg a negyedik helyen állnak, négy meccset nyertek, hármat elveszítettek. Miskolcra siker­élmény után érkeznek, mert szombaton 4-1-re győzték le a HK Celjét. Náluk talán leginkább a 27 esztendős csatárra, Saso Rajsarra érdemes figyelni, a korábbi korosztályos válogatott légióskodott Horvátországban és Dániában is.

A vasárnapi ellenfél spanyol Club Hielo Jacát 1972-ben alapították. Tavaly két csoportban 9 csapat kezdte az LNHHS I küzdelmeit Spanyolországban, majd a legjobb öt vívott egy oda-visszavágós kört. Utána rendezték az elődöntőket és a döntőt, a fináléban a C.H. Jaca legyőzte a C.G. Puigcerdát. Az idei pontvadászatban október 17-én rendezték az 5. fordulót, és a Miskolcra érkező alakulat győzelemmel hangolt, 8-6-ra verte a S.A.D. Majadahonda együttesét. A jacaiak nem voltak túl sokan ezen a meccsen, hiszen a két kapus mellett mindössze tizennégy mezőnyjátékost írtak be a jegyzőkönyvbe. Figyelemre méltó, hogy ezen a mérkőzésen 3 gólt szerzett a klub 22 esztendős kanadai légiósa, Frédérik Diséi.

ÉM-MI


A Kontinentális Kupa csapatai

A miskolci kvartettből továbbjutó gárda november 22–24-én az olaszországi Asiagóban a helyi klub, valamint a kazah Jertisz Pavlodar és a dán Herning Blue Fox ellen szerepelhet. A 2. forduló másik kvartettjében, tychyi csoportban a rendező lengyelek csapata mellett a román Dunarea Galati, a CSZKA Szófia és a brit Coventry Blaze játszik. Innen az első helyezett Franciaországban a házigazda Rouen Dragons, az ukrán HK Kremencsuk és a fehérorosz Sahtyor Szoligorszk csapataival mérkőzik novemberben, a 3. fordulóban. A novemberi körök két-két legjobbja találkozik majd a január 8–10-i négyes döntőben, amelynek helyszínét később jelölik ki.