DVTK

2019.09.02. 11:30

„El kell gondolkodni a folytatáson”

A tartalékos FTC emberhátrányban is legyőzte, és a tabella aljára küldte a DVTK-t.

Berecz Csaba

Márkvártéknak (a labdával) nem sok esélyük volt a pontszerzésre

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I. 5. fordulójának zárómeccsén a Ferencvárosi TC vendége volt vasárnap este a Diósgyőri VTK csapata. A vendégek a szombati játéknap meccseit követően kieső, a 11. helyre csúsztak a bajnoki tabellán, és azzal a tudattal léphettek pályára, hogy ha kikapnak és zsinórban a negyedik vereségüket könyvelhetik el, sereghajtóvá is válnak.

Hat és öt

A találkozót megelőzően erre volt jóval nagyobb esély, mint diósgyőri pontszerzésre, azzal együtt is, hogy a hazaiak szakvezetője, Sergii Rebrov hat(!) helyen változtatott a legutóbbi tétmeccsük, a csütörtökön ez Európa-liga csoportkörébe jutásért sikerrel megvívott, litván Suduva elleni 4–2-es győzelmet követően. Az FTC védelméből a két szélső védő, Lovrencsics és Heister maradt ki, helyettük Botka és Civic kapott bizalmat, a védekező középpályások közül Kharatin helyén Ihnatenko kezdett, a támadó középpályások közül Varga R. és Nguen Tokmac került a kispadra, ezzel összefüggésben Bőle és Isael az alapcsapatba, támadóként pedig Sihnevich kezdő lett, Boli viszont csak a cserék között kapott helyet.

A DVTK kezdője is átalakult az előző mérkőzésükhöz, a nyolc napja hazai környezetben, a Mezőkövesd Zsóry FC ellen 3–0-ra elvesztett bajnokihoz képest. Ndzoumou, Tóth Barnabás, Ternován, Korbély és Tajti maradt ki, eltiltása után Brkovic középső védőként tért vissza, Tamás M. a vele szembeni megújult bizalommal szintén középsőként, merthogy három belső védővel játszott a Diósgyőr. Szabó B. védekező, Hasani pedig támadó középpályásként jutott szóhoz, Tabakovic pedig elöl igyekezett gondot okozni.

Érdekesség, hogy Tajti keretben sem volt, és lehet, hogy nem is látjuk már őt a DVTK dresszében, ugyanis a meccsen olyan információk is keringtek, hogy az átigazolási időszak utolsó napján, vagyis szombaton megszűnt a Diósgyőr szerződéses labdarúgójának lenni, és máshol folytatja pályafutását, csak azt valamiért nem akarta kommunikálni a klub.

Nem hozta lázba

A meccs nem hozta lázba a szurkolókat, nyoma sem volt a telt háznak, a hazai publikum ezúttal nem töltötte meg a zöld-fehérek számára fenntartott lelátórészeket. A vendégszektor pedig… Jobb lett volna nem látni, hogy mennyire kevesen voltak itt (összesen 71 főt számoltunk), de ők is csendben ülve szemlélték az eseményeket, a szokásos több száz fős idegenbeli tábor többi tagja pedig a diósgyőri szervezett szurkolói csoportok által meghirdetett bojkottnak eleget téve nem váltott belépőt a meccsre.

A bajnokit a hazai gárda a szokásos 4–2–3–1-es felállásában kezdte, a DVTK pedig túlbiztosított védelemmel, ugyanis Brkovic, Karan és Tamás M. mellett a széleken még itt is, ott is volt egy-egy ember, a jobb oldalon Shestakov, a balon pedig Vági. Igaz, utóbbi nem sokáig, ugyanis Zubkov kapufája után a 6. percben Isael belegyalulta őt a földbe, emiatt megsérült, felszakadt a combján a bőr, úgy, hogy az izom is látszott, így le kellett cserélni. A sérülés okozóját „kivágta” a pályáról egy piros lappal a játékvezető, így a hazaiak felállása módosult, 4–2–2–1 lett. A DVTK felállása, az 5–3–2 az emberelőnyben sem változott, és nem lett kiegyenlített a meccs, a zöld-fehérek egy fővel kevesebben is nyomasztó fölényben játszottak. Össze is hoztak egy 11-est, amit elhibáztak, de ezt aztán csak sikerült javítaniuk, akciógólból jutottak előnyhöz. A Diósgyőrt ez sem zökkentette ki a bekkelős játékából, hiába voltak fent eggyel többen a pályán, a játék menete olyan volt, mintha a létszámkülönbség az FTC javára mutatkozott volna. A játék a vendég térfelén folyt, a labda csak ritkán jutott át a felezővonalon, épkézláb támadást képtelen volt vezetni a DVTK. Ugyanis a védelemből a két szélső nem tudott, nem mert előrébb lépni, és a piros-fehérek támadási kezdeményezéseit a hazaiak határozottan, még csírájában elfojtották.

Fordulás után

A szünet nagy kérdése az volt, hogy a DVTK tud-e változtatni az addigi defenzív játékán, hogy az FTC játékosai motiváltak, pörgősek maradnak-e. A második játékrész elején úgy tűnt, hogy a vendégöltözőben elhangozhatott, hogy emberelőnyben illene bátrabban futballozni, mert egyre többször sikerült a pálya középső harmadában is birtokolniuk a labdát a fehér mezeseknek. Sőt! Az 59. percben a meccs folyamán először Dibusznak is mozdulnia kellett egy vendégkísérletre, igaz, Tabakovic fejese csak csemegét jelentett a hazai kapus számára. 13 minutával később Ihnatenkónak ettől komolyabb gólszerzési lehetősége volt, és a folytatásban is a zöldek találata érett. Bár a hajrában Tóth Barnabás révén már egy igazi helyzete is volt a piros-fehér együttesnek, amit a védőkbe lőtt, majd Prossernek is volt egy ígéretes fejese, a DVTK játékosai ezt a két lehetőséget leszámítva nem tudtak mit kezdeni a létszámfölényükkel, és megúszták a meccset egy egygólos vereséggel. Ami a legutóbbi, 7–0-s zakó után haladásnak tűnhet. De nem az, mert a Diósgyőr újra mélyen van, a tabella legalján.

És most a kérdés az, hogy a zsinórban elszenvedett negyedik vereség, az újabb kilátástalan játék után van-e még tovább a DVTK spanyol vezetőedzője számára, hogy a Diósgyőr a következő bajnokiján, a Zalaegerszeg elleni hazai meccsen is ő ül-e majd a kispadon, vagy nem véletlenül volt kint a tegnapi mérkőzésen Feczkó Tamás, az MTK korábbi szakvezetője.


Jegyzőkönyv: Ferencvárosi TC–Diósgyőri VTK 1–0 (1–0)

Budapest, 8055 néző. V.: Bognár T. (Kóbor, Szalai P., Farkas Á., Szőts).

Ferencvárosi TC: Dibusz (0) – Botka (6), Blazic (5), Dvali (5), Civic (6) – Sigér (5), Ihnatenko (6) – Isael (1), Bőle (5), Zubkov (6) – Sihnevich (6). Vezetőedző: Sergii Rebrov.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Shestakov (4), Brkovic (5), Karan (5), Tamás M. (5), Vági (-) – Hasani (4), Márkvárt (4), Szabó B. (4) – Prosser (4), Tabakovic (4). Vezetőedző: Fernando Miguel Fernández Escribano.

Csere: Vági helyett Polgár (4) a 8., Szabó B. helyett Tóth Barnabás (-) a 65., Bőle helyett Varga R. (-) a 79., Sigér helyett Kharatin (-) a 86., Hasani helyett Korbély (-) a 89., Zubkov helyett Frimpong (-) a 91. percben.

Sárga lap: Tamás M. a 30., Zubkov a 30., Botka az 56., Shestakov az 58., Bőle a 60., Máté Csaba (edző, kispad), Tabakovic a 80. percben.

Kiállítva: Isael a 7. percben.

Gólszerző: Sihnevich (1–0) a 37. percben.

Sergii Rebrov: – Nem vártuk a meccs előtt, hogy 80 percet 10 játékossal kell majd játszanunk, de sikerült 11 fő ellen dominálni. Nagyon megerőltető kisebb létszámban ennyi ember ellen futballozni, és bár kidolgoztuk a helyzeteket, picit elfáradtunk. Köszönet a szurkolóknak, hogy kijöttek, és buzdítottak minket, jól jön most egy kis szünet. Azt nem tudom, hogy az ellenfélnek mi volt pontosan a taktikája, de a fiúk helytálltak. Nyomtak, koncentráltak voltak. Hiába voltunk létszámhátrányban, kialakítottunk helyzeteket, sajnos nem sikerült belőni a második gólt.

Fernando Miguel Fernández Escribano: – Úgy gondolom, hogy az első félidőben rosszul játszottunk, félelmet láttam a játékosokon. A második játékrészben jobb teljesítményt nyújtottunk, volt két helyzetünk, de ezekből nem született gól. Összességében rossz eredményt értünk el, el kell gondolkodni a folytatáson. Az FTC megmutatta, hogy nagyon jó csapat, még akkor is, ha tíz emberrel vannak a pályán. Mi negatív szériából jöttünk, elveszítettük a Fehérvár elleni meccs előtt Adukort, most pedig Vági esett ki. Fontos volt, hogy végig meccsben tudjunk lenni, és a második játékrész végén voltak is lehetőségeink, amiket gólra válthattunk volna. A szünet nem jön jól számunkra, mert ha negatív szériában vagy, akkor az a jó, ha van meccs, mert csak ezeken van esélyed javítani. Pozitívumként a második félidei teljesítményünket idézhetjük fel, az elsőt nem. Tudtuk, hogy első öt mérkőzés nem lesz könnyű, nehéz ellenfelekkel találkoztunk, de bízom a játékosokban, abban, hogy el tudjuk érni a célt. És, hogy miért nem volt keretben sem Tajti Mátyás? Mint azt pénteken is nyilatkoztam, nagyon várjuk az átigazolási időszak végét, ugyanis ilyenkor nem tiszta mindig mindenkinek a feje. Úgy éreztem, hogy ő most nem áll készen erre a meccsre, ezért nem volt keretben. Vannak olyan országok, ahol még nem zárt be a piac, például az izraeli is ilyen, de számomra fontos lenne, hogy minél hamarabb pont kerüljön minden, még nyitott kérdés végére.


Percek, események

6. perc: Zubkov kapufája után Vági próbált meg felszabadítani a bal oldalon, de Isael méterekről beleszállt. A hazai labdarúgót a játékvezető kiállította, Vágit pedig hordágyon kellett levinni a pályáról, és sérülése miatt cserélni is kellett.

24. perc: Polgár vágta fel a 16-oson belül a büntetőterületre jobbról betörő Botkát, amiért a játékvezető 11-est ítélt. A büntetőt Bőle végezte el, akinek a kapu jobb oldalába tartó lövését Danilovic kiütötte.

37. perc: Shestakov és Hasani között tört be a 16-oson belülre, a bal oldalon Civic, aki remekül adta középre a labdát, az érkező Sihnevich pedig Tamás M.-t megelőzve, 6 méterről laposan a kapu bal oldalába lőtt, 1–0.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!