Kolorcity: nem csak fesztivál, életforma

Akt.:
Hogy milyen is valójában, és hogyan jött a Kolorfesztivál ötlete, arról Szitka Péterrel, a város polgármesterével beszélgettünk
Hogy milyen is valójában, és hogyan jött a Kolorfesztivál ötlete, arról Szitka Péterrel, a város polgármesterével beszélgettünk
Kazincbarcika – Színek a házakon, óriás festmények a falakon; Kazincbarcika beszínesedett. Interjú: Szitka Péterrel, Kazincbarcika polgármesterével.

Tavaly még csak hatvanéves volt Kazincbarcika, és a rendszerváltás utáni borsodi szürke iparvárosok közül nem volt egyszerű kitörni. Az ott élők azonban mégis arra koncentrálnak, hogy megmutassák milyen is KolorBarcika igazi arca. Hogy milyen is valójában, és hogyan jött a Kolorfesztivál ötlete, arról Szitka Péterrel, a város polgármesterével beszélgettünk.

Honnan jött a Kolorfesztivál ötlete?

Szitka Péter: Az egész 3,5 évvel ezelőtt kezdődött, amikor egy svájci–magyar együttműködés keretében pályázatot írtak ki az északkelet-magyarországi régióra, munkahely-teremtési céllal. Kazincbarcika pályázott és nyert. A svájciak szerint egy városnak áldozni kell arra is, hogy az emberek gondolkodása megváltozzon egy adott térségről. A mi esetünkben arra kellett kísérletet tenni, hogy a füstös, romos iparvárost elfelejtsék velünk kapcsolatban; hogy megmutassuk értékeinket, amelyekben egyébként bővelkedik Kazincbarcika, mind a sport, mind a kultúra területén. A svájci pályázati pénz egy részét tehát arra fordítottuk, hogy megmutassuk a város értékeit, megváltoztassuk a Kazincbarcikáról kialakult képet.

Mitől lett színes a város?

Szitka Péter: Egy csapat kitalálta, hogy a színeken keresztül mutassuk be magunkat. Így minden, ami a városban működik, erre lett felfűzve, egészen odáig, hogy az óvoda kerítése sem egyszínű, hanem színes. De ez a színesség minden részletben, minden területen megvan, például a közigazgatásban is. A hivatalos leveleink fejlécében, a logóban is megjelenik a Kolorcity jelképe, de a városi kivitelezéseknél, a színesre festett épületeken, a házakra rajzolt óriás festményeken, képeken mindenhol jelen van.

A Kolorcity tehát nem csupán egy fesztivál, hanem Barcikán az egész év ennek a jegyében telik.

Szitka Péter: Ez így van. A fesztivál keretében számos programot kínálunk, de azt szeretnénk, ha a turista az év során bármikor visszatér hozzánk, akkor is Kolorcityt találjon.

És mit talál az idei fesztiválon?

Szitka Péter: Augusztus 11-én kezdődött és 29-ig tart, ezalatt minden korosztályt próbálunk megcélozni a programokkal, de nemcsak koncertek, előadások lesznek, hanem a város számtalan pontján installációk várják a látogatókat. Lesz városnézés, ahol Kazincbarcika nevezetességeit ismerhetik meg a vendégek, például az óriás falfestéseket, szobortúra keretében pedig a városban kihelyezett különleges alkotásokat. Este pedig gasztronómiai élmény várja a látogatókat. A helyi éttermek speciális étlappal készülnek erre az alkalomra. Az ételek és italok elsősorban a Kolorfesztivál jegyében születtek, így amellett, hogy ízletesek, színesek is.

Ilyenkor a Barcika-szeletet is megkóstolhatják a vendégek. Mi ez?

Szitka Péter: Tulajdonképpen kétféle Barcika-szelet is van. Még 2009-ben, a város 55. születésnapján, magánszemélyeknek írtak ki pályázatot, ezen egy pedagógus hölgy által kitalált kreáció nyert. 2014-ben, a város 60. születésnapján pedig a Castello cukrászda gyártott egy édességet, amit hivatalosan is a város sütijévé nyilvánított a település képviselő-testülete. Ez kereskedelmi forgalomban is kapható. Ajánlom mindenkinek, nagyon finom. Éppúgy, mint Barcika söre, ami meggyes, a nyári melegben könnyed és frissítő.

Mit ajánl a turistáknak, mi az, amit semmiképp ne mulasszanak el megnézni Kazincbarcikán?

Szitka Péter: A fesztivál idején rengeteg street art alkotás látható nálunk. A fesztivál nemcsak egyes helyszíneken, hanem az egész városban jelen van. Szoborkiállítás, utcazenészek, él, pezseg a város. Fontos, hogy ezt az értéket a helyiek is lássák és láttassák a nagyvilágnak.

Még alig kezdődött el a harmadik Kolorfesztivál, sokan már azt kérdezik, lesz-e negyedik?

Szitka Péter: A pályázat most jár le, a célunk eddig is az volt, kihozzuk a fesztiválból a maximumot. Valóban nagy a várakozás a negyedik rendezvény iránt, de eldöntöttük, ha ennek vége, akkor a csapattal ráfordulunk a jövő évi rendezvény szervezésére. Kijelenthetem: lesz negyedik Kolorfesztivál!

ÉM-NSZR


Névjegy: Szitka Péter

  • 1976-ban született.
  • Közgazdász-politikus.
  • Nős.
  • 2006 óta Kazincbarcika polgármestere.

Fotók: Kazincbarcika, a színes város

Kazincbarcika – Megnyílt kedden a Kolorfesztivál Kazincbarcikán. tovább »

A Hello Wood nem vész el…

Kazincbarcika – Kedden számoltunk be a Hello Wood építészeti alkotótábor junior rendezvényéről, a Demo Woodról, amelyen 14–18 éves fiatalok számára tartanak tematikus workshopokat a kazincbarcikai Kolorfesztivál keretében. tovább »

Kazincbarcika még színesebb város lesz

Kazincbarcika – Charlie, Miklósa Erika, Demjén Ferenc, Koncz Zsuzsa – néhányan azok közül, akik „beszínezik” a fesztivált. tovább »