demonstráció

2020.04.02. 17:00

Demonstráció volt, most a „közt” kérdeznék meg

Konszenzusra törekednek a Dél-Kiliánba tervezett egészségház dolgában.

Szaniszló Bálint

Fotó: Vajda János

Pár héttel ezelőtt –amikor ilyenre még volt lehetőség – demonstrációt tartottak a Dél-Kilián lakótelepen az Otthon étterem mögötti ligetes területre tervezett új egészségház ellenzői.

Számháború volt

Mondhatni hosszú évekre – de az előző önkormányzati vezetés idejére – visszavezető vitáról van szó. Az önkormányzat pályázati pénzből ide tervezi megépíteni a lakótelep új rendelőintézetét. Az építkezés az ellenzők szerint 50, a városháza tavalyi álláspontja szerint mindössze 8 fa kivágásával járna.

A Kilián-Dél munkacsoport szerint (ők tömörítik a tiltakozókat) inkább a már meglévő orvosi rendelőket kellene felújítani, és az megoldaná a problémát fák kivágása és környezetcsúfítás nélkül. Az előző önkormányzat álláspontja szerint a régi épületben az önkormányzat csak résztulajdonos, felújítás esetén a közös épületrészek miatt valamennyi tulajdonosnak hozzá kellene járulnia a költségekhez. Egy egészségügyi intézmény szabványainak megfelelő lift beépítése aránytalanul sokba kerülne, az üzemeltetése, karbantartása, javítási költségei további komoly összeget jelentenek. Olcsóbb és egyszerűbb egy új, korszerű, földszintes egészségház létesítése az Otthon tér mellett.

Ki hogy vélekedik?

Érdeminek ható egyeztetések már vannak annak érdekében, hogy megtalálják a legnagyobb számú érintett számára megnyugtató megoldást. Olyan sok idő nincs, mert pályázati pénzről van szó, amely előbb-utóbb elveszik, ha nem költik el észszerűen. Mint megtudtuk, most azon dolgozik a munkacsoport és az önkormányzat, hogy a rendelő ellátási területén élők véleményét – egyfajta közvélemény-kutatással – megkérdezzék a bölcs döntés érdekében.

(A borítóképen: Szalaggal mutatták meg, hol lenne a rendelő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában