Helyi közélet

2015.07.06. 20:35

A megyaszóiak játéka mindent vitt a döntőben

Megyaszó - Országos versenyt nyert a Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola csapata.

Megyaszó - Országos versenyt nyert a Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola csapata.

A Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola csapata részt vett a nemzetközi INVOLEN verseny hazai döntőjén, ahol csak a legjobb csapatot díjazták. A jelentkezőknek el kellett készítenie adott határidőre egy hely alapú játékot. A csapat a megadott lehetőségek helyett egy új úton indult el és egy olyan játékot alkotott, amely bármelyik operációs rendszerrel rendelkező okostelefonnal vagy tablettel játszható, akár Internet nélkül is.

Elsők lettek

Az INVOLEN (Intergenerational Learning for Nature Conservation Volunteers) egy innovatív projekt, melynek célja a generációk közötti és a játék alapú tanulás elősegítése, amely öt európai ország (Olaszország, Görögország, Franciaország, Magyarország és Szlovénia) természetvédelmi önkénteseit célozza meg. Magyarországon az INVOLEN projekt támogatója az MTA győri székhelyű Regionális Tudományi Kutatóközpont.

A versenyre először több mint tíz csapat jelentkezett Magyarországról, ebből nyolc csapat nevezett és mindössze öt töltötte fel a kész játékot. A megyaszói tanulók játéka mindent tarolt a júniusi döntőn. Az általános iskolák mellett két győri gimnáziumi csapatot is maguk mögé utasítottak, így ők mehetnek Firenzébe a záró konferenciára, ahol angol nyelven mutathatják be a játékukat a nemzetközi zsűri előtt.

A tét így már óriási, hiszen a Megyaszói Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskola tanulói képviselik Magyarországot ezen a rangos európai versenyen.

ÉM-KP


A csapat tagjai

Diákok:

Miliczki Martina 7.a, Molnár Lilla 7.a, Tóth Eszter 7.b, Tvergyák Balázs 7.b és Lovas László 8.aPedagógusok:

Filep Otília és Krajnyák Péter


Szájhagyományból virtuális kaland

A szájhagyomány útján terjedő történet:1567-ben Hasszán temesvári pasa serege végigdúlta a Hernád menti és Harangodi településeket. Történetünk hozzá kapcsolódik, fennmaradt egy szájhagyomány ebből a korszakból.

Hasszán pasa közeledtének hírére a Hernád menti települések lakói elmenekültek, vagy elbújtak. A legenda szerint egy vagyonos nemesember a Hernád partján valahol elásott egy arannyal teli ládát. Sajnos az elbeszélés nem tér ki arra, hogy a kincset valaha is megtalálták volna, az tény, hogy a környék elnéptelenedett. Sokakat elpusztítottak a törökök, még többet elhurcoltak rabszolgának a birodalom belsejébe. Megyaszó lakossága ez időben körülbelül 640 lakosból állt, a török invázió után mindössze 40 lakosa maradt a településnek.

Ami most következik, leginkább fikció. Játékunk szempontjából közelítettük meg a történetet. Hasszán pasa rálelt a kincses ládára, viszont a kulcs elveszett. Akárhogy próbálták feltörni a ládát, nem sikerült. Egyetlen pergamendarabka mutatja meg azt a helyet, amely közelebb repítheti a kulcshoz. Azonban a pasa saját maga helyett egy csapatot küld a kulcs megtalálására.

Jelen esetben a kulcs egy jelszó, a kincs pedig egy jelszóval védett tömörített állomány.

A játékról bővebben: involenmegyaszo.blogspot.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában