Friss hírek

2009.09.26. 14:36

Leállították a náci tömeggyilkosságok helyére elképzelt szálloda építési tervét

<p>Leállította Kijev polgármestere a munkát azon a terven, amely egy <b>szállodát képzelt el</b> a második világháború egyik legszörnyûbb tömeggyilkosságának emlékhelyén. Ezt szombaton közölte az ukrán média.</p>

1941. szeptember 29-30-án a náci SS bevetési egységei, az Einsatzgruppék a helyi kollaboránsok és az ukrán rendõrség közremûködésével csaknem 34 ezer zsidót mészároltak le az ukrajnai Babi Jar szakadékában, ami valójában nem szakadék, hanem vízmosások sorozata. Ez volt a holokauszt történetének legnagyobb mészárlása az ipari méretû tömeggyilkosságok eszközeinek, a gázkamráknak a bevetése elõtt. 1943-ig további 60 ezer zsidót, cigányt, ellenállót, szovjet hadifoglyot gyilkoltak le német és ukrán nácik ezen a területen, ahol az elsõ emlékmûvet az 1990-es években emelték.

A kijevi hatóságok a múlt héten hagyták jóvá azt a tervet, hogy szállodát építenének Babi Jarra, és abban a 2012-es labdarúgó európai bajnokságra érkezõ turisták szállhatnak majd meg. Mindez azonban egyelõre nem is lett volna nyilvános, és a részleteket csupán a terv ellenzõi szivárogtatták ki a médiának, ami után hatalmas botrány tört ki. Ukrán és külföldi zsidó szervezetek tömegesen tiltakoztak a terv ellen.

A felháborodás eredményeként Leonid Csernoveckij, Kijev polgármestere élt vétójogával, és leállította a tervet - közölte a Hrescsatik nevû ukrán hírszolgálat. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a kijevi önkormányzat tagjai úgy szavazták meg a tervet, hogy fogalmuk sem volt, miféle hely az, illetve hogy mi történt ott. Csernoveckij polgármester a vétóval kapcsolatban "durva provokációnak" nevezte a tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!