Kedvence lehet a veszte!

Nyíregyháza – Házi kedvenceink hozzánk hasonlóan érzékenyen reagálnak a környezet változásaira, különféle betegségeket szedhetnek össze. Azt viszont már kevesen tudják, hogy háziállatainktól nem csak szeretetet, de veszélyes betegségeket is elkaphatunk. A SZON utánajárt, hogy melyek ezek a betegségek!  

A témában Dr. Deli István állatorvost kérdeztük, aki elmondta, hogy ez csöppet sem olyan ritka jelenség, mint gondolnánk. Az orvostudomány ezt a jelenséget Zoonosis-nak nevezi, amely folyamán állatról-emberre és emberről-állatra történő fertőzések szerepelnek. A leggyakoribb embertől elkapható betegség a TBC, amelyet a szarvasmarhák képesek elkapni, illetve az influenzásmegbetegedések, amelyek a szárnyasok között mutatnak átjárást. A ember és a disznó között is léteznek betegségek, de most koncentráljunk a házi kedvenceinkre.

A kisebb rágcsálóktól haladva elmondható, hogy nem tanácsos gyerekek mellé hörcsögöt, tengerimalacot, vagy szárnyast beszerezni, mivel ezek mind-mind veszélyes betegségeket terjeszthetnek. A rágcsálóktól agyvelőgyulladás kapható, a szárnyasok pedig a tolltüszőikből kiváló kórokozó chlamidiózis vagy ornitózis formájában súlyos tüdőgyulladást kaphatunk.

A kutyák és macskák esetében elmondható, hogy a szalmonella és a különféle bélférgesség okozhat komolyabb problémát. Egyes macskák emellett a szőrük által dermatophytosis-t válthatnak ki, amely egyfajta bőrgomba, amely a gazdik testén gyűrű formában jelentkezik. A hasmenéses kutyáktól szalmonellát, a külső és belső parazitáknak köszönhetően pedig egyéb fertőzéseket szedhetünk össze. A kutyákra leginkább a galandférgesség jellemző, amely az ember szervezetébe hólyagok formájában bekerülve, csak műtéti úton távolítható el.

Az emberekre jellemző leggyakoribb megbetegedések, mint a szív -és érrendszeri problémák, a rák és az AIDS a kedvenceinket is sújthatják. Egyes nagyobb testű kutyánál és néhány macskafajtánál a szív-és érrendszeri megbetegedések az átlagnál nagyobb számban fordulnak elő. Ilyenkor gyakorta jelentkezik a hirtelen halál, amikor az egyik pillanatban még vidáman jár-kel a kedvencünk, a másik pillanatban pedig már élettelenül rogy össze. Dr. Deli István viszont azt is elmondta, hogy az állatok esetében rákról egy időben nem is lehetett beszélni, viszont ma már a hét éves kort megélő nőstény kutyák gyakorlatilag száz százalékánál várható, hogy mellrák alakul majd ki.

Az emberekhez hasonlóan a macskák között is jelen van az AIDS, amely emberre nem terjedhet át, de a cicák között gyakori megbetegedésnek számít. Leggyakrabban az ivarzási időben a verekedések alkalmával karmolás útján fertőződnek meg a macskák, amelyeknél az emberi AIDS-hez hasonlóan immunhiányos állapot lép fel.

Az állatorvos elmondta, hogy a felelős állattartás szabályait betartva nem kell tartanunk a fertőzésektől, de senkinek sem ajánlott együtt fagylaltozni a kutyájával, vagy egy tányérból ennyi a cicával.

Kapcsolódó cikkek:

 

-M. István-