Magyarország

2007.09.20. 07:25

Tüntetés – Tandíjak fáklyafényben

<p>Debrecen – Háromnegyed hétkor még nem voltak sokan. Az eső kezd cseperegni, de a tömeg nő. Transzparensek, kitűzők, fáklya és a hallgatók. Hétkor a szétszéledt, „Rendező” feliratú rikító mellényesek rendezni kezdik soraikat. <dia width="850" height="630" alt="Fáklyás tüntetés 2007.09.20."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_kly_s_t_ntet_s_2007_09_20_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Fáklyás tüntetés 2007.09.20." /></a></dia>&#160;<a href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/F%C3%A1kly%C3%A1s_t%C3%BCntet%C3%A9s.wmv/viewer.html" target="_blank"><img src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.gif" border="0" widht="13" height="10" /></a></p>

A fáklyák gyúlnak, sercegnek az esőtől. Hangosbemondóba elhangzik az útvonal, s a szabályok. Debrecen feliratú magyar zászlóval indul meg az egyetem hallgatóinak vezetősége. A rendezők az úttest felező vonalán beljebb tuszkolják a felvonulókat, a rendőrség biztosítja a kereszteződéseket.

Reménykednek

Kisebb incidens történt az egyetem előtt. Hangsúlyozták a szervezők a politikamentes felvonulást, ennek ellenére két diák is szórólapokat akart osztogatni. Őket nem engedték felvonulni.
Figyelemfelkeltés. Ez volt a többség véleménye az akcióról. „Tavaly többen voltak. Lehet, hogy egy kicsit beletörődtek” – mondja Sike Zsuzsanna.

A megkérdezettek nem gondolják, hogy változtatni tudnak a törvényen, de reménykednek.
Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke szerint, ha bevezetik a tandíjat, csak a tehetős diákok kerülhetnek be a felsőoktatásba, s a szegény, de tehetséges, szorgalmas diákok előtt bezárul a kapu. Hozzátette, sehol Európában nincs ilyen rendszer, mint nálunk, hogy tandíj mellett költségtérítéses képzés is van. Ráadásul – mondja – az átlagkeresethez viszonyítva Magyarországon nagyon magas a tandíj.

Nem ösztönöz

A Déri Múzeum előtt „felnőtt tüntetők” tapsolták meg a hallgatókat, éljenezték az ifjúságot, valamint kitartásra biztatták őket. Rövid beszédet mondott Barna Péter elsőéves hallgató; zárómondata a következő volt: „A tandíj nem ösztönöz jó teljesítményre. Ösztönözni nem büntetéssel, jutalmazással lehet!” Miskolczi Norbert hangsúlyozta, a leendő értelmiség tud kulturáltan is tüntetni. Megígérte a jelenlévőknek: „Míg tandíj lesz, nem adjuk fel!”.
Az eső elállt, a felvonulók szétszéledtek. Füstöt, pernyét és reményt hagytak hátra…

Kapcsolódó anyagok:

  • Nyíregyházán és Debrecenben tüntetnek szerdán a diákok
  • Kulturáltan is lehet tüntetni, vélik az egyetemisták.
  • „Szociális háttértől függetlenül”

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!