Kánikulában, végig a Forinton

Akt.:
Mindenre és mindenkire ráfért a frissítő
Mindenre és mindenkire ráfért a frissítő - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Kevéssel dél előtt indulunk utunkra. A hőmérő 36 Celsius-fokot mutatott.

Egy kedves, kalapos hölgy két nagy szatyorral a Búza téri piacról hazafelé tart. Rákérdezek a kalapjára, tudatosan viseli-e.

Eddig nem hordtam, de erre a nyárra két kalapot is vettem.” Dr. Hohl Józsefné

– Eddig nem hordtam, de erre a nyárra kettőt is vettem. Ez panama, a másik hasonlóan kis peremű, szalma. Remélem, példát is adok vele – válaszol kedvesen a friss nyugdíjas középiskolai tanárnő, dr. Hohl Józsefné. Arra is figyelmeztet, hogy fontos a víz, ő mindig hord magánál, most épp véletlenül otthon felejtette.

A Szinvapark előtti lépcső párkányán üldögél egy hölgy, s nyúl a hideg mojitójáért, amellyel a lánya (le sem tagadhatná!) érkezik.


Beiratkozás, mojitó, fagyi

– Nehezen viselhető a meleg! – ismerkedem.

– De még mennyire!

Kiderül, nyomós okuk volt, hogy ennek ellenére bebuszozzanak Miskolcra Szikszóról: a lánya beiratkozását nem lehetett elhalasztani. Tirpák Gabriella boldogan újságolja, hogy mától hivatalosan is az Andrássy diákja. Megtudjuk, egy további hűsítő programot, egy kiadós fagyizást is beterveztek mára. A buszúttól nem tartanak, mert ki lehet nyitni az ablakot, mondják (nekem a gondolatától is megsajdul az arcom).

Bekukkantok, hátha találok – erre jó esélyem van – a bevásárlóközpont mozgólépcsője melletti padon enyhülést keresőket. Azért azon meglepődöm, amit látok: egy matróna épp a vérnyomását méri. Örömmel húzódik arrébb, szívesen elegyedik szóba. Megosztja az értékeit is: 148/94.

– Innen az ötödik lépcsőházban lakom. Otthon is van ventilátorom, de szívesen elücsörgök itt egy keveset. Dolgom is volt a közelben, elnyaltam egy fagyit, az lehűtött. Most várok egy ismerősre. Nem beszéltük meg, ha jön, jön, ha nem, nem –mondja. Különös választ ad a kérdésre, hogy miért mérte a vérnyomását (én feltételezem, hogy rosszul érzi magát, de nem).

– Egyrészt ezt csináltam, negyven évig a kórházban dolgoztam, másrészt van vérnyomásmérőm. Sőt tartalékelem is van mindig nálam, ha lemerülne, ami benne van – mondja Gerják Lászlóné.

Az utcán folytatjuk a sétát. A kutyás hölgyet nem lehet nem észrevenni. Nem megy: vonul. Az ő kalapja széles karimájú, élénk színű, könnyű ruhája minden lépésére körbelengi, pórázon vezetett spánielje lógó nyelvvel halad mellette. Megtudom, a hölgy – Újhelyiné Győrfi Ilona – energiagyógyász, s örömmel segít tanácsokkal másokat, többek között a meleg elviselésére vonatkozóan is.

– Épp az imént figyelmeztettem két, kopaszra nyírt urat, hogy hordjanak baseballsapkát. Kevesen tudják, hogy a hajszálak olyanok, mint a gázcsövek, belül üregesek, télen a hidegtől, nyáron a melegtől védenek. Haj vagy sapka nélkül az agyunk védtelen, s kortól függetlenül bekövetkezhet a stroke.

Ilona másfél-két liter langyos vizet iszik naponta. Mint mondja, azért nem hideget, mert annak a testhőmérsékletre való felmelegítése energiaveszteség, s a hideg útjában lévő baktériumok is könnyen aktivizálódnak. Azt tanácsolja, aki csak a hideg vizet issza meg, legalább egy kis almaecetet öntsön bele. Ő két liternél többet nem iszik, mert a túl sok folyadéktól (pláne szívprobléma esetén) dagad a láb. Megkérdem, mit együnk ilyenkor?

– Mindegy, hogy mit, csak feleannyit – vágja rá a frappáns választ.

Odébb egy kismamát szólítunk meg, 28 hetes várandós, szeptemberig még jó pár kánikulai napot kell kibírnia. Ám van ellenszere!

– A mocsolyási kőház, abban a legnagyobb melegben is hűvös van – mondja mosolyogva Polóczik Rita, akinek ha nincs halaszthatatlan hivatalos dolga, biztos nem mozdult ki volna most sem otthonról.


Pancsolás itt és ott

Egy másik kismama, ölében öt hónapos kisfiával, a galéria előtti fák árnyékában üldögél.

– A kisfiam „korababa”, elég sok kezelésre kell járnom vele. Panelban élünk, nappal a redőnnyel, s ventilátorral (a kicsitől távolra állítva) próbáljuk átvészelni a nagy meleget. Vettünk egy felfújható pancsolót is neki, jobb híján a lakásban állítjuk fel – osztja meg bevált praktikáit Számelné Márton Julianna.

Remélhetőleg jövőre már a most cumisüvegen elszunnyadt kis András is élvezi majd az Erzsébet téri szökőkút hűsét, mint azok a gyerekek, akikre most ott leltünk.

Szalóczi Katalin


És a strandokon?

Milyen hatással van a meleg a forgalmukra?

A Végardó Fürdőben bár nem panaszkodhatnak, egy hétvégi forgalomtól elmaradt a tegnapi. Az ok: Szlovákiában és Lengyelországban még nem tört ki a vakáció.

A Tiszaújvárosi Termál- és Strandfürdőben azt mondták, többen vannak, mintha esne odakint, de egy átlagos hétvégén sokkal többen vannak.