Friss hírek

2009.03.17. 13:13

Elfogadhatatlan Sólyom László erdélyi látogatásának veszélyeztetése - magyar külügyi nyilatkozat

<p>Elfogadhatatlannak minősítette a magyar Külügyminisztérium kedden azt, hogy a román hatóságok a hétvégén nehezítették a magyar államfő márciusi 15-vel kapcsolatos erdélyi utazását. A keddi nyilatkozat leszögezi: az EU-tag és NATO-szövetséges Magyarország és Románia között egy államfői látogatás jószándékának "megkérdőjelezése a partnerségi kapcsolatok fejlesztése ellen hat, ezért elfogadhatatlan".</p>

"A köztársasági elnök útjának kezelése nem illeszkedik az utóbbi időben jól fejlődő magyar-román kétoldalú kapcsolatok szelleméhez" - áll a magyar külügyi nyilatkozatban.

A köztársasági elnök eredetileg vasárnap repült volna a Székelyföldre a március 15-i ünnepségekre, de a roman hatóságok az utolsó pillanatban visszavonták leszállási engedélyét. Az államfő ezért szombaton utazott Erdélybe, autóval, ekkor viszont  a határon a románok - a diplomáciában szokatlan módon - rövid időre feltartóztatták konvoját az úti okmányok ellenőrzése miatt.
 
Sólyom László ezt még szombaton, a Székelyföldön újságírók előtt "barátságtalan gesztusnak" minősítette.

A Külügyminisztérium keddi nyilatkozata - amelyet eljuttatott a Független Hírügynökségnek - az államfői látogatás "veszélyeztetésének" minősítette azt a tényt, hogy a román hatóságok visszavonták a Sólyom László gépének korábban kiadott berepülési engedélyt. A külügyi nyilatkozat hozzáteszi, hogy a látogatásra vonatkozó hivatalos értesítést a magyar fél időben és a megfelelő formában átadta a román Külügyminisztériumnak.

A külügyi nyilatkozat hangsúlyozza, hogy Magyarországot és Romániát összekötik a közös modernizációs szükségletek, a kétoldalú és uniós infrastruktúra- és területfejlesztési projektek, valamint a NATO-beli együttműködés.

A dokumentum kiemeli, hogy a magyarországi románok és a romániai magyarok is összekötik a két országot.
Ezzel összefüggésben a külügyi nyilatkozat nem feszegeti a kollektív kisebbségi jogok kérdését, amely Romániában vörös posztó.

A külügyi nyilatkozat szerint Magyarország továbbra is határozottan szándékozik fejleszteni a kétoldalú kapcsolatokat, és meg kívánja tartani az év második felére tervezett 5. magyar-román együttes kormányülést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!